Energia, si nu timpul, este moneda fundamentala a performantei ridicate.
Jim Loehr, Tony Schwartz
Despre carte:
Fii în Formă de Jim Loehr și Tony Schwartz este un ghid complet pentru optimizarea performanței și a stării de bine prin gestionarea eficientă a energiei. Autorii, experți în psihologie și performanță, au lucrat de-a lungul anilor cu atleți de top și lideri din diverse domenii, ajutându-i să-și maximizeze potențialul printr-o abordare holistică.
Țin să precizez că titlul variantei în limba română nu exprimă foarte bine conținutul, comparativ cu titlul original care este „The Power of Full Engagement”.
Ideea cărții pleacă de la premisa că, pentru a funcționa la capacitate maximă și a obține performanțe de top, nu este suficient să gestionezi bine timpul, ci trebuie să gestionezi eficient energia pe patru niveluri: fizic, emoțional, mental și spiritual. Autorii susțin că aceste patru dimensiuni ale energiei sunt interdependente și trebuie dezvoltate și menținute în echilibru pentru a ne îmbunătăți performanța și calitatea vieții.
Cartea oferă o abordare holistică și bine structurată a modului în care ne putem optimiza viața și performanțele, folosind o mulțime de studii și exemple cu sportivi de elită sau lideri din afaceri, ilustrând cum aceștia au reușit să-și îmbunătățească performanțele și calitatea vieții prin adoptarea unor ritualuri sănătoase.
O altă contribuție valoroasă a cărții este accentul pus pe dezvoltarea unor ritualuri zilnice. Aceste ritualuri ajută la crearea unui cadru stabil pentru gestionarea energiei și pot fi ușor integrate în viața de zi cu zi.
Limbajul este foarte accesibil, iar conceptele prezentate sunt ușor de înțeles și aplicat. În plus, îți oferă rutine pe ore și un rezumat cu ideile principale după fiecare capitol, ceea ce duce la creșterea retenției informației sau la o mai ușoară accesibilitate în caz că vrei să pui în practică anumite idei sau rutine.
Totodată, unele recomandări pot părea prea generale și bazate pe studii din perioada 1980-2002, care s-ar putea să nu mai fie relevante, cum sunt cele în privința alimentației sau a sportului. Iar pentru cei familiarizați cu această zonă, s-ar putea să nu afle foarte multe informații noi.
Mi-ar fi plăcut mult să citesc o ediție actualizată a cărții, pentru că s-au făcut multe progrese în ultimii 20 de ani. Dar asta nu înseamnă că nu merită citită; eu am găsit informații utile în carte.
Pasaje din carte:
- Performanța, sănătatea și fericirea sunt determinate de gestionarea corespunzătoare a propriei energii.
- Dacă te-ai trezi mâine dimineața cu o energie mult mai pozitivă și mai bine direcționată, pe care să o investești la locul de muncă sau în familie, cât de mult ți s-ar schimba viața în bine? Ca lider și manager, cât de mult ar conta să aduci mai multă energie pozitivă și pasiune la locul de muncă? Dacă cei pe care îi conduci ar avea mai multă energie pozitivă, cât de mult s-ar îmbunătăți relațiile dintre ei și calitatea serviciilor oferite clienților?
- Analizează orice zonă din propria ta viață în care ești foarte eficient și vei descoperi că anumite obiceiuri te ajută să realizezi acest lucru. Dacă ești fit, atunci probabil că ți-ai rezervat zilnic un moment în care să faci exerciții fizice. Dacă ai o legătură strânsă cu soția și copiii tăi, atunci ai, probabil, anumite ritualuri de a-ți petrece timpul alături de ei.
- Procesul de schimbare: Scop-Adevăr-Acțiune.
- Primul pas în procesul de schimbare este definirea scopului. În fața comportamentelor noastre obișnuite și a instinctelor de a menține status quo-ul, avem nevoie de inspirație pentru a face anumite schimbări în propria viață.
Pentru că, consecințele unei vieți trăite în ritm alert sunt acelea că rareori ne facem timp să reflectăm asupra a ceea ce valorăm cel mai mult sau cum ne putem ocupa constant de prioritățile pe care le avem.
Cei mai mulți dintre noi ne petrecem timpul reacționând la crize imediate și îndeplinind așteptările celorlalți în loc să facem alegeri în cunoștință de cauză, în funcție de ceea ce contează mai mult.
În stadiul acesta, ai nevoie să scoți la suprafață și să articulezi cele mai importante valori din viața ta și să-ți definești o viziune atât la nivel personal, cât și profesional. Acestea vor avea rolul de busolă pentru navigarea prin furtunile care apar inevitabil pe parcurs. - Al doilea pas din proces este confruntarea cu adevărul, iar prima întrebare pe care o punem clientului este: „Cum îți aloci energia acum?”. Confruntarea cu adevărul începe cu strângerea unor date.
- Cel de-al treilea pas este Acțiunea, prin care acoperi eventualele diferențe dintre ceea ce ești și ceea ce vrei să fii – dintre modul în care îți gestionezi energia acum și modul în care vrei să ți-o gestionezi în funcție de obiectivele tale. Acest pas implică dezvoltarea unui plan de dezvoltare personală.
- Primul pas în procesul de schimbare este definirea scopului. În fața comportamentelor noastre obișnuite și a instinctelor de a menține status quo-ul, avem nevoie de inspirație pentru a face anumite schimbări în propria viață.
- Într-un studiu, psihologul Dan Kripke și colegii săi au studiat tiparele de somn la un milion de persoane pe parcursul a șase ani. Rata mortalității, din aproape toate cauzele posibile, a fost mai mică în rândul celor care dorm între 6 și 8 ore pe noapte. În rândul celor care dormeau mai puțin de 5 ore pe noapte, rata mortalității a fost de două ori și jumătate mai mare.
- Cu cât lucrezi mai mult până la ore târzii din noapte, cu atât ești mai puțin eficient și cu atât există șanse mai mari să greșești.
- În absența oricărei intervenții artificiale, energia noastră se reface în mod natural, având momente de vârf sau de scădere pe parcursul zilei. Undeva în jurul orei 3-4 după-amiaza, atingem cea mai scăzută fază a ritmurilor noastre ultradiene și circadiene. Cercetătorii japonezi Yoichi Tsuji și Toshinori Kobayashi au denumit această fază punct de ruptură. Vulnerabilitatea dovedită în fața accidentelor este mai mare la mijlocul după-amiezii decât în orice altă perioadă a zilei. Acest lucru explică motivul pentru care, de-a lungul secolelor, atât de multe culturi au instituit obligatoriu o pauză de după-amiază.
- Programul de măsurare și evaluare a gradului de oboseală de la NASA a ajuns la concluzia că un pui de somn de doar 40 de minute îmbunătățește, în medie, performanța și atenția cu 100%.
- Într-un studiu la care au participat 80 de directori, desfășurat pe o perioadă de nouă luni, cei care au făcut în mod regulat exerciții fizice și-au îmbunătățit condiția fizică cu 22% și au demonstrat o îmbunătățire cu 70% a abilității de a lua decizii complexe, comparativ cu cei care nu făcuseră exerciții fizice.
- Scopul creează o destinație. El conferă un angajament total, determină o persoană să-și dorească să-și concentreze energia într-o anumită activitate sau pentru un anumit țel. Devenim dedicați pe deplin numai atunci când ne pasă cu adevărat, când simțim că ceea ce facem chiar contează. Scopul este ceea ce ne luminează calea, ce ne dă energie, ce ne hrănește sufletele.
- Mulți dintre noi bâjbâim ca somnambulii prin viață, operând de cele mai multe ori pe pilot automat. Ne îndeplinim obligațiile, dar rareori ne întrebăm dacă am fi putut atinge un prag mai înalt.
- Putem întări voința noastră limitată și disciplina construind ritualuri care devin automatisme cât mai repede cu putință, alimentate de cele mai profunde valori ale noastre.