Nu succesul, ci scopul și sensul ne conduc către adevărata mulțumire.
Jay Shetty
Despre carte:
Gândește ca un călugăr de Jay Shetty este o carte de dezvoltare personală care oferă o abordare practică pentru a trăi o viață mai echilibrată și plină de sens.
Jay Shetty, un fost călugăr devenit influencer și autor, își bazează cartea pe învățăturile și practicile pe care le-a învățat în timpul petrecut în ashramuri din India.
Subiectele principale sunt meditația, autodisciplina, servirea celorlalți și conexiunea cu ceilalți.
Cartea este împărțită în trei părți:
- Renunțarea – Această parte se concentrează pe identificarea și eliminarea gândurilor negative și a fricilor. Ea explorează cum putem să ne eliberăm de ego, de dorințele materiale și de influențele toxice din viața noastră.
- Creșterea – În această parte, autorul discută despre crearea unor obiceiuri și gânduri pozitive. El vorbește despre importanța recunoștinței, compasiunii și regăsirii scopului personal.
- Dăruirea – Ultima parte a cărții se referă la împărtășirea înțelepciunii și a bunătății cu ceilalți. Autorul subliniază cum ajutorul oferit celorlalți și conexiunile autentice ne pot îmbunătăți viața.
Cartea este foarte accesibilă, fiind scrisă într-un mod simplu, plăcut, chiar inspirațional, în care combină povestea personală cu tot felul de idei și exerciții pentru dezvoltarea personală.
Deși mi-a plăcut cartea, la final nu aș putea spune concret despre ce a fost sau ceva cu care să iasă în evidență față de celelalte cărți de dezvoltare personală. Am perceput-o ca pe o carte clasică, chiar generalistă din zona de „self-help”, în care unele idei s-au tot repetat din nou și din nou pe tot parcursul cărții, idei și subiecte pe care le găsești în toate cărțile de dezvoltare personală.
Pasaje din carte:
- „Este mai bine să-ți trăiești propriul destin greșind, decât să trăiești o imitație perfectă a vieții altcuiva.” – Bhagavad Gita
- Identitatea noastră se bazează pe ceea ce cred alții despre noi – sau, mai precis, pe cum suntem percepuți de ceilalți. Indiferent care crezi că sunt valorile tale, acțiunile spun totul. Ceea ce facem în timpul liber arată ce anume prețuim.
Dacă spui că familia reprezintă o valoare, dar tu joci golf în timpul liber, atunci ai nevoie de un scurt moment de introspecție. Și la fel ca timpul, și banii pot indica valorile după care îți ghidezi viața.
- Cancerele minții: când compari, te plângi și critici.
- În urmă cu câteva decenii, oameni de știință au făcut un experiment în deșertul Arizona, unde au construit Biosfera – un spațiu uriaș izolat, din oțel și sticlă, în care au introdus aer purificat, apă, pământ bogat în nutrienți și unde pătrundea lumina din belșug. Scopul era să ofere condiții ideale pentru flora și fauna dinăuntru. Și cu toate că s-a dovedit un succes din anumite puncte de vedere, din altele experimentul a dat greș total. De fiecare dată când copacii din biosferă ajungeau la o anumită înălțime, se prăbușeau pur și simplu la pământ. La început fenomenul i-a derutat pe cercetători. În cele din urmă, și-au dat seama că biosfera nu avea un element esențial pentru sănătatea copacilor: vântul. Într-un mediu natural, copacii sunt bătuți de vânturi din toate direcțiile. Răspunsul la presiunea și agitația provocată întărindu-și scoarța și rădăcinile pentru a-și spori stabilitatea.
- Cauza fricii: atașamentul.
Leacul pentru frică: detașarea.
- Cei 4 factori motivaționali:
– Frica;
– Dorința;
– Datoria;
– Dragostea.
- „Mi-aș dori” nu este decât un alt fel de a spune „Nu vreau să schimb nimic la felul în care procedez”.
- Noi, oamenii, avem aproximativ 70.000 de gânduri pe zi. Germanul Ernst Pöppel, psiholog și expert în neurologie, a demonstrat în urma unor studii că mintea noastră poate fi prezentă numai 3 secunde. În rest, creierul nostru acordă atenție viitorului sau trecutului, oferindu-ne idei despre prezent în funcție de experiențele din trecut și de ceea ce anticipează că urmează.
- Pune-ți întrebări despre momentul de acum:
– Ce-i lipsește acestui moment?
– Ce e neplăcut la ziua de azi?
– Ce mi-ar plăcea să schimb?
- Atașamentul aduce durere. Dacă ai impresia că ceva e al tău sau că deții ceva, vei suferi când ți se va lua acel lucru.