fbpx

Gândirea milionarului de lângă noi

Acest articol este despre 12 concluzii extrase din studiile făcute de Thomas J. Stanley, publicate în cele 2 cărți ale sale, Milionarul de lângă noi și Gândirea milionarului american, autor care a studiat peste câteva mii de milionari și multimilionari din diferite domenii, după cum urmează:

  • 30% fiind proprietari de afaceri;
  • 20% directori în companii;
  • 10% avocați;
  • 10% medici;
  • 30% ingineri, profesori, manageri, oameni de vânzări.

Deși probabil lucrurile s-au schimbat puțin de-a lungul anilor, milionarii s-au transformat în multimilionari, iar multimilionarii în miliardari, iar timpul dobândirii acestor averi s-a scurtat, consider că esența studiilor rămâne aceeași.

Trăim cu impresia că milionarii sunt acei oameni plini de statut, cunoscuți, care strălucesc în lumina reflectoarelor. De fapt, trăim într-o realitate virtuală creată de aceast mediu al online-ului prin care vedem doar ce ni se arată. În realitate, există mulți milionari printre noi, care stau liniștiți în banca lor și care arată și se comportă ca niște oameni cât se poate de normali. 

1. Mulți milionari sunt la prima generație

  • Mai exact 80% dintre milionarii din America sunt la prima generație.
  • Doar 19% au avut conturi bancare pe care părinții le-au făcut pentru ei.
  • Peste 50% dintre ei nu au primit nici măcar 1$ moștenire, adică 0 bani moșteniți.

2. Un procent imens din milionari sunt proprietari de afaceri mici

  • 20% din milionarii americii sunt persoane ieșite la pensie.
  • 55% sunt proprietari de afaceri, din care ⅔  sunt proprietari de afaceri mici.
  • Iar 18% sunt persoane care lucrează pe cont propriu, adică liberi profesioniști. 

Și ce este interesant este că cei care lucrează pe cont propriu, au șanse de 4 ori mai mari să ajungă milionari decât cei care lucrează pentru alții.

Asta înseamnă că fiecare afacere mică are succes? Desigur că nu. 

Conform studiilor, 20% dintre afaceri dau faliment în primul an și peste 90% în primii 5 ani.  

Ține cont de asta dacă-ți dorești să ajungi independent financiar:

Nu toți antreprenorii ajung milionari, dar majoritatea milionarilor sunt antreprenori.

3. Mulți milionari refuză afișarea statutului

Tu nu ești mașina pe care o conduci sau hainele cu care te afișezi. Milionarii sunt de părere că independența financiară este mai importantă decât afișarea unui statut.

Deși, probabil, folosirea mașinii ca statut este unul dintre cele mai des întâlnite obiceiuri. Suntem dispuși să facem împrumuturi pe care ni le permitem cu greu, ca să cumpărăm mașini pe care nu le putem întreține și care ne aduc pierderi de zeci de mii de-a lungul anilor. 

Am scris un articol despre acest subiect, pe care te invit să-l citești.

4. Milionarii alocă timp planurilor lor financiare

  • 65% dintre milionarii pe care Stanley i-a chestionat își petrec timp lunar planificându-și viitorul financiar;
  • 62% dintre ei știu exact cât cheltuie anual pe mâncare, îmbrăcăminte și utilități.

Tu știi ce cheltuieli ai? 

5. Este nevoie de timp pentru a ajunge milionar

Sunt multe studii pe acest subiect, dar concluzia este că un procent mare ajung milionari în jurul vârstei de 50 de ani.

Chiar dacă social media ne prezintă că oamenii ajung milionari peste noapte, ei reprezintă un procent destul de mic. Deci va trebui să planifici asta din timp și să ai răbdare, fiindcă majoritatea au nevoie de cel puțin un deceniu pentru a deveni milionari.

Te invit să citești articolul despre dobânda compusă, ca să înțelegi cum te poți folosi de timp pentru a ajunge milionar.

6. Milionarii trăiesc sub posibilitățile lor reale

Ce înseamnă asta? Că nu trăiesc în case impunătoare și în zone foarte scumpe, nu conduc mașini de lux, aproximativ jumătate dintre ei locuiesc în aceeași casă de 20 de ani.

Doar 23% dintre milionari dețin autoturisme noi și 25% dintre ei nu și-au schimbat mașina în ultimii 4 ani. Și un detaliu foarte important: suma pe care o plătesc, în general, pentru un autoturism, reprezintă sub 1% din averea lor totală. 

Oricare ar fi venitul tău, întotdeauna trăiește sub posibilitățile tale.

7. Unii oameni doar par bogați

Există oameni bogați, dar există și acei oameni care doar par bogați, care urmăresc în general statutul, ce reprezintă doar un indicativ al bogaților. Ei sunt atât de prezenți în zona media încât aproape s-a creat o definiție a bogăției în jurul lor. În schimb, milionarii adevărați, vor să facă ce le place, să servească societatea într-un fel sau altul, să construiască, să fie liberi financiar.

8. Școala nu te face bogat

Deși în familie, dar și la școală, ți se repetă des că trebuie să fii cel mai bun ca să-i întreci pe toți din clasă, studiile arată că nu este chiar așa. Probabil funcționa principiul acesta în epoca industrială, când școala a fost concepută pentru a produce angajați pregătiți. Acea epocă a trecut dar o mare parte din sistem a rămas în continuare la fel. 

Mai mult, studiile din carte arată că există o corelație aproape inversă între rezultatele foarte bune la școală și cei care ajung milionari. 

Mulți elevi de nota 10, au timpul atât de încărcat de sistemul educațional, încât nu apucă să învețe cum să se descurce și în realitatea vieții.

Dacă te întrebi „de ce copiază elevii la școală?”, răspunsul este “Elevii copiază deoarece școala pune mai mult accent pe note decât pe cunoștințe.”

Crezi că ești inteligent? Atunci încearcă să vinzi un nou tip de test IQ.

Cynthia Crossen

9. Relația cu părinții îți decide viitorul

Spre deosebire de notele de la școală, relația cu părinții, și mai ales etichetele care ți se atribuie în copilărie, pot face diferența la maturitate. 

Milionarii, oare și-au auzit părinții spunându-le:

  • “Cu notele astea nu vei ajunge niciodată prea departe în viață.”
  • “Dacă Vasilică poate să ia 10, tu de ce nu poți?”
  • “Dacă nu înveți o să se aleagă praful de tine.”

NU, în nici un caz!

Părinții celor care mai târziu au ajuns milionari le-au spus:

  • “Poți mai mult, am încredere în tine.”
  • “Gândește-te la un plan cu care să reușești.”
  • “Și eu am avut mereu probleme cu aceasta materie și nu trebuie decât să muncești mai mult.”

10. Factorii succesului

Principalii factori prin care milionarii au reușit să aibă succes sunt:

  • Disciplina;
  • Iubesc ceea ce fac;
  • Investițiile, în special, în propria afacere;
  • Calitățile de lider;
  • Munca;
  • Asumarea riscurilor;
  • Integritatea;
  • Aproape toți milionarii își încep cariera ca și angajați, urmând ulterior să-și descopere afinitățile pentru un anumit domeniu.

11. Fără riscuri nu poți ajunge milionar

Frica de risc de cele mai multe ori, tot la școală se învață, frica de a nu greși, frica de a nu încerca, pentru că dacă o făceai, erai pedepsit într-un fel sau altul. 

Iar corelația dintre risc și avere arată că cu cât averea este mai mare cu atât și riscul asumat a fost mai mare. De unde reiese că, dacă vrei să ajungi milionar, atunci este absolut obligatoriu să-ți asumi riscuri financiare.

Iar la capătul opus, îi avem pe cei care își asumă cele mai mici riscuri. Ei sunt cei mai devotați angajați care fac de obicei munca pe care milionarii nu vor să o facă.

12. Fă ceea ce-ți place

Majoritatea milionarilor, mai exact 86%, spun că iubesc ceea ce fac și atribuie acest lucru succesului financiar. Ei spun că acest lucru este esențial, iar asta va duce la perseverență, productivitate și în final, la excelență în acel domeniu. Și mai presus de toate, ei nu merg după turmă, ei își urmăresc propria cale, propriile idei și visuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui