Când cazi de șapte ori, ridică-te de opt.
Proverb japonez
Despre carte:
Grit de Angela Duckworth, academician, psiholog și autor, cunoscută pentru cercetarea perseverenței și cea care se zice că a găsit secretul succesului, pe care ea îl numește grit.
Gritul este definit ca o combinație între pasiune și perseverență pentru obiectivele pe termen lung.
În societatea în care trăim se pune foarte mult accent pe talent și inteligență, și mai puțin pe efort și perseverență, iar adesea aceste două categorii se confundă.
Conform studiilor, în majoritatea cazurilor, dacă nu în toate, cei talentați nu ajung prea departe în viață, dacă nu depun un efort pe măsură, iar cei pe care-i vedem că au ajuns la succes în domeniu lor, îi numim talentați, doar pentru că nu vedem efortul și munca din spate până să ajungă la acest succes.
„Nimeni nu vrea să-ți arată sutele de ore ale devenirii sale. Oricine preferă să-și arate momentul când a devenit cel mai bun.”
Talentul se referă la cât de repede se îmbunătățesc abilitățile tale când investești efort, iar dacă la aceste abilități dobândite adaugi din nou efort, va rezulta succesul.
(nu includem aici forțele exterioare cum este profesor bun, un mentor sau coach, care s-a dovedit că au un impact major)
După cum vezi, efortul contează de 2 ori, odată să-ți îmbunătățești abilitățile și odată să ajungi la succes. De unde reiese că talentul fără efort este egal cu zero.
Autoarea a creat și un test format din 10 întrebări simple, prin care îți poți măsura gritul pe o scară de la 1 la 5, test folosit în zeci de studii și care a arătat o precizie extrem de mare.
Dar indiferent de cât de „griti” ești sau nu, gritul crește pe măsură ce ne clarificăm filosofia noastră de viață și să ne stabilim niște obiecte de nivel înalt.
Cartea prezintă rezultatele cercetărilor făcute, dar și multiple interviuri cu diverse persoane de succes sau cercetători din domeniul, plus multe studii și date relevante.
O altă carte extrem de bună care nu merită doar citită, ci studiată în detaliu.
De reținut:
- Indiferent de domeniu, oamenii cu cel mai mare succes au două lucruri:
– Perseverență – Sunt neobișnuiți de rezistenți la șocuri și muncitori.
– Un obiectiv – Știu la un nivel foarte profund ce-și doresc, au o direcție clară.
- Oamenilor de cele mai multe ori le lipsește motivația și perseverența pentru că nu au un obiectiv suprem, un scop înalt.
- La un moment dat, poți alege să-ți scrii obiectivul cu cerneală permanentă, dar până când îl vei știi sigur, scrie cu creionul și nu-ți fie teamă să ștergi un răspuns care nu se potrivește.
- talent x efort = abilitate => abilitate x efort = realizare
Deci o persoană de 2 ori mai talentată, dar pe jumătate la fel de muncitoare ca altă persoană ar putea să atingă același nivel de abilitate. Dar va produce semnificativ mai puțin în timp, pentru că efortul contează de 2 ori.
Mai simplu spus, talentul nu este nimic mai mult decât un potențial neatins. Fără efort, abilitatea nu este nimic mai mult decât ceea ce ai fi putut să faci, dar n-ai făcut.
- Cercetările arată că persoanele cu grit au 4 însușiri în comun:
– Interesul – fascinația și curiozitatea spre un anumit domeniu.
– Practica – disciplina zilnică de a încerca să faci lucrurile mai bine decât ieri.
– Scopul cu sens – convingerea că munca ta contează.
– Speranța – în diverse momente, vei primi lovituri care te vor pune la pământ, iar speranța că mâine va merge mai bine te va ridica.