fbpx

În Afara Zonei de Confort

zona de confort

Zona de confort este un subiect căruia i-am dat destul de multă importanță în ultimii ani, cu toate acestea mă găsesc foarte des în situația în care nu pot ieși din ea, deși înțeleg destul de bine mecanismele din spatele ei.

Ideea de a scrie un articol pe această temă a venit în urma cărții pe care o citesc „Al doilea munte”, care m-a făcut să conștientizez cât de consolidată este zona de confort, cel puțin în cazul meu, și indiferent cât de mult sens mi-a adus, parcă nu-mi vine să cobor de pe muntele pe care sunt și să urc din nou altul.

Despre carte probabil o să scriu într-un articol separat și o să găsești pe blog în curând recenzia la ea.

Zona de confort

Într-o lume în continuă schimbare, adaptabilitatea și capacitatea de a învăța sunt esențiale pentru a te putea dezvolta. Cu toate acestea, există un obstacol psihologic care ne poate împiedica să atingem potențialul nostru maxim: zona de confort.

Dar ce este această zonă și de ce este atât de important să o înțelegem și să ne confruntăm cu ea?

Ca definție, zona de confort este descrisă ca un spațiu mental în care ne simțim în siguranță, protejați și fără stres. Este locul unde rutinele și comportamentele noastre ne permit să funcționăm cu un nivel minim de anxietate și stres. În acest spațiu, totul pare predictibil și controlabil.

Într-un articol de pe psychologytoday Dr. Abigail Brenner, psihiatru și autoare a cărții: Shift: How to Deal When Life Changes, definește zona de confort ca fiind un construct psihologic, emotional și comportamental care definește rutina vieții noastre de zi cu zi, care ne oferă familiaritate, siguranță și securitate.

Cu toate acestea, rămânerea prelungită în această zonă poate avea consecințe negative. Deși zona de confort ne oferă siguranță și stabilitate, aceasta ne inhibă creșterea și dezvoltarea personală.

Știința din Spatele Zonei de Confort

Un studiu publicat în ScienceDirect a arătat că dorința unei persoane de a rămâne în această zonă este influențată de cât de mult îi place să încerce lucruri noi, cât de încrezătoare este în abilitățile sale și de nivelul de anxietate pe care îl simte.

Cercetările efectuate de psihologii Robert M. Yerkes și John Dillingham Dodson în 1908 a dus la dezvoltarea Legii Yerkes-Dodson, care afirmă că performanța crește odată cu creșterea stresului și scade odată cu diminuarea stresului. Cu toate acestea, există un punct în care nivelurile ridicate de stres inhibă performanța. Aceasta sugerează că, deși există avantaje în a ne menține în zona de confort, există și beneficii semnificative în a ne extinde limitele și a ne confrunta cu stresul în moduri controlate.

Asta îmi aduce aminte de zice John Demartini în una din cărțile lui, pe care am finalizat-o zilele acestea.

Creșterea și dezvoltarea umană optimă are loc la granița dintre sprijin și provocare. Avem nevoie de sprijin, care este ca și hrana. Dar de asemenea, avem nevoie și de provocări, care sunt ca niște prădători, care ne mențin în alertă.

The Values Factor – John Demartini

Beneficiile Părăsirii Zonei de Confort

 • „Viața ta reală” te așteaptă acolo afară. Viața ta reală există dincolo de bula gândurilor, sentimentelor și convingerilor tale personale. Viața ta reală este suma totală a tuturor experiențelor tale, nu doar a celor cu care te simți confortabil.
 • Provocându-te, te împingi să apelezi și să utilizezi cunoștințe și resurse acumulate, dar neexploatate. Nu ai idee de ce ești capabil până nu ieși din lumea ta familiară.
 • Asumarea riscurilor, indiferent de rezultat, sunt experiențe de creștere. Chiar dacă faci greșeli sau nu reușești din prima, acestea devin experiențe la care poți apela în viitor. De fapt, nu există „eșec” dacă înveți ceva din experiență. Și ca să știi, „eșec” reinterpretat înseamnă „un prim pas în învățare”.
 • Nu te mulțumi cu mediocritatea doar pentru a evita ieșirea din zona ta de confort; prețul este prea mare. Provocările și experiențele tale cu riscuri se acumulează. De fiecare dată când încerci ceva nou și îți permiți să fii deschis la orice experiență apare, înveți și îți extinzi repertoriul de abilități de viață și auto-cunoaștere. Făcând acest lucru, îți mărești și dimensiunea zonei de confort.
 • Părăsirea zonei tale de confort te ajută în cele din urmă să te adaptezi la schimbări – și să faci schimbări într-un mod mult mai bun. Tranzițiile de viață sunt toate despre schimbare. De fiecare dată când treci printr-o tranziție, crești la un alt nivel și inevitabil, aceste tranziții de viață te transformă și te dezvoltă.

De ce este Greu să Părăsim Zona de Confort?

Cu toate că știm cu toții importanța ieșirii din zona de confort, o facem prea puțini. Pe cealaltă parte, dacă ar fi ușor să părăsim zona de confort, probabil că nu s-ar vorbi atât de mult despre acest lucru.

Cu toate acestea, a face acest pas necesită confruntarea cu stresul, anxietatea și frica. Ca oameni, suntem programați pentru supraviețuire și, în mod natural, evităm aceste amenințări percepute. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care este atât de dificil să părăsim zona de confort. Pentru a face acest lucru, trebuie să fim pregătiți mental și să fim dispuși să schimbăm obiceiurile și mentalitățile care ne mențin în această zonă.

Sfaturi Practice pentru a Părăsi Zona de Confort

 • Sparge obiectivele mari în obiective mici și realizabile: Începe prin a-ți stabili obiective mici și ușor de atins. Aceasta te va ajuta să-ți construiești încrederea și să-ți dezvolți abilitățile treptat.
 • Practică regulat: Orice abilitate sau activitate nouă necesită practică constantă. Fă-ți timp în fiecare zi pentru a-ți dezvolta abilitățile, acele abilități de care ai nevoie.
 • Întâlnește oameni noi: Încearcă să-ți extinzi rețeaua de contacte și să întâlnești oameni noi. Participă la evenimente sociale, seminarii sau diverse întâlniri organizate pentru a cunoaște oameni noi, pentru a-ți depăși timiditatea și pentru a-ți dezvolta abilitățile de comunicare.
 • Învață ceva nou: Înscrie-te la cursuri sau seminarii pentru a învăța ceva nou, citește subiecte care te pasionează sau care te provoacă să-ți dezvolți noi abilități.
 • Ieși din rutina zilnică: Schimbă-ți rutina zilnică și încearcă să faci lucrurile diferit. Aceasta te va ajuta să ieși din zona ta de confort și să-ți dezvolți adaptabilitatea. Exemplul clasic este să te speli pe dinți folosind cealaltă mână.
 • Cere feedback: Cere celor din jurul tău părerea despre tine pentru a-ți dezvolta punctele tari și pentru a-ți identifica punctele slabe. Asta te va ajuta să te dezvolți constant și să părăsești zona de confort.

Metoda Goldilocks

Acest exercițiu se bazează pe Legea Yerkes-Dodson, despre care am vorbit mai sus și care sugerează că există un nivel optim de stres sau de provocare care ne permite să funcționăm la cel mai înalt nivel de performanță. Ideea este să găsim „zona Goldilocks” – nici prea ușoară, nici prea stresantă.

 1. Identifică sarcina sau obiectivul: Alege o sarcină sau un obiectiv pe care îl amâni sau îl eviți.
 2. Evaluează nivelul de stres: Pe o scală de la 1 la 10, cât de stresantă ți se pare această sarcină?
 3. Ajustează dificultatea: Dacă sarcina este prea stresantă, împarte-o în pași mai mici. Dacă este prea ușoară, adaugă un element de provocare.
 4. Execută și evaluează: Îndeplinește sarcina și evaluează cum te simți. Ai reușit să te menții în „zona Goldilocks”?
 5. Repetați: Continuă să aplici această metodă pentru alte sarcini și obiective.

Aceste metode îți vor permite să ieși din zona de confort într-un mod controlat și eficient.

Concluzie

Viața îți va oferi constant momente de provocare în care vom fi tentați să ne refugiem în ceea ce este familiar și confortabil. Cu toate acestea, adevărata magie și dezvoltare se întâmplă atunci când alegem să ne confruntăm cu aceste temeri și să pășim în necunoscut. Părăsind zona de confort, nu doar că ne extindem orizonturile și deschidem ușa către noi oportunități, dar devenim antifragili și ne creștem încrederea în propriile capacități.

Acum fiecare va alege propria abordare, esențial este să recunoaștem valoarea și importanța de a ne depăși constant limitele. În acest mod, nu doar că vom avea o viață mai fericită așa cum ne arată psihologul Mihaly Csikszentmihalyi în lucrările sale despre care am scris aici, dar ne va pregăti pentru viitoarele provocări.

În final, a părăsi zona de confort nu înseamnă a renunța la siguranță sau stabilitate, ci mai degrabă a alege să trăim o viață plină de învățare, creștere și evoluție.

Așa cum a spus odată Neale Donald Walsch:

Viața începe la capătul zonei tale de confort.

Dacă ai întrebări sau dorești să împărtășești propria ta experiență de părăsire a zonei de confort, te încurajez să lași un comentariu mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui