Imaginează-ți următorul scenariu: tu pleci într-o călătorie sau într-o deplasare mai lungă cu mașina. În acel moment, îți calculezi, ora la care o să ajungi, distanța, verifici să ai combustibil și bani, pentru eventualitatea unei urgente, fie ea defecțiune sau abatere de la drumul inițial sau te urci în mașină și pleci direct fără să-ți iei bani, cardul sau fără să știi când ajungi la destinație?
În viață de cele mai multe ori nu ne luăm această marjă de siguranță, iar întârzierile financiare și situațiile de urgență pot deraia chiar și cele mai atent planificate bugete. Crearea unui backup financiar te poate salva în aceste circumstanțe și este posibil să ai nevoie de mai multe opțiuni. Voi începe prin a lămuri câteva întrebări uzuale despre backup-ul financiar.
Ce este backup-ul financiar?
Cred că deja ai înțeles ce este backup-ul. El este o rezervă de bani, care să-ți asigure deplasarea în siguranță până la destinație și să-ți acopere riscul în caz de faci pană, o iei pe un drum greșit sau rămâi fără benzină, ca să continuăm analogia cu mașina. Deținerea unui backup oferă nu numai fonduri suplimentare, ci și liniștea sufletească necesară în cazul în care lucrurile se strică brusc.
Cum îți construiești un backup?
Pentru a-ți construi acest backup, primul pas este să începi să economisești, indiferent cât câștigi. Începe să pui deoparte niște bani, poți începe lunar cu 10% din venit și poți urca în funcție de venit și cheltuieli.
Să zicem că primul tău gând este că ție nici nu-ti ajung banii de la o lună la alta, darămite să mai și economisești. Indiferent dacă câștigi 1.000 de lei sau 10.000 de lei, soluția este să înveți să-ți administrezi banii.
Dacă vrei să afli mai multe despre asta, am facut un articol pe acest subiect.
Acest backup este recomandat să îl ții într-un depozit bancar sau cont de economii, scopul său nu este de a aduce dobândă, ci de a fi disponibil oricând se întâmplă ceva neprevăzut. Motivul pentru care îți recomand să îl ții în bancă și nu cash îl reprezintă tentația multora dintre noi de a tot apela la acei bani pentru diverse lucruri ce nu sunt o nevoie.
Cât de mare trebuie să fie acest backup?
Răspunsul este depinde. Depinde de cheltuielile tale, dacă stai în chirie sau nu, dacă ai familie sau stai singur, dacă ai rate sau nu, etc.
Recomandarea generală este: dacă ești singur, valoarea backup-ului ar trebui să fie cheltuielile tale lunare (facturi, chirie, rate, mâncare, etc.) x 6 luni, pentru a-ți asigura același nivel de trai în următoarele 6 luni, în caz de nu mai ai nici un venit.
Iar dacă ai familie, înmulțești valoarea cheltuielilor lunare cu 12/24 de luni, în cazul în care ai și copii.
Care sunt avantajele unui Backup?
Gândește-te că apare o situație neprevăzută sau situația prezentă, cu COVID-19. Cine s-ar fi gândit(în afară de Bill Gates), că apare un virus COVID care o să ne dea lumea peste cap și o să rămâi fără un loc de muncă?
De exemplu, eu am trecut prin ceva similar anul trecut, când am decis să mă mut in alt oraș. A durat aproximativ 2 săptămâni până am fost chemat la câteva interviuri, după care alte 2 săptămâni până am primit răspunsurile și ofertele, iar după ce m-am angajat, a mai trecut o lună de zile până am primit salariul. Toate acestea au însemnat cel puțin 2 luni, și norocul meu că atunci nu era nicio pandemie.
Cum ar fi fost dacă nu aș fi avut un backup? Cel mai probabil aș fi fost stresat, aș fi intrat în panică și aș fi acceptat prima ofertă salarială, care a fost aproape la jumătate față de cea acceptată.
Să repetăm care sunt avantajele backup-lui:
- În cazul unei situații neprevăzute nu vei fii nevoit să te împrumuți.
- Îți oferă un sentiment de siguranță, de liniște, prin urmare vei fi mai puțin stresat.
- Îți oferă posibilitatea de a lua decizii fără să fii constrâns din punct de vedere financiar și de timp.
Acum că ai înțeles cât de importantă este construirea unui backup începe din momentul acesta să construiești o rezervă de bani!
Dacă nu te-am convins, sper să te convingă vorbele investitoarei Suze Orman:
O mare parte din libertatea financiară este să ai inima și mintea libere de grija întrebărilor „ce s-ar întâmpla dacă?”.
Cărți recomandate:
Secretele mintii de milionar T. Harv Eker:
Cel mai bogat om din Babilon – George S. Clason:
Drumul catre libertatea financiara – Bodo Schafer:
Dacă preferi varianta video:
Nu ezita să ne împărtășești întrebările tale în comentariile de mai jos.