fbpx

#38 Metoda GTD – David Allen

Efectul Fluturelui

Stăpânește mintea sau te va stăpâni ea pe tine.

Horațiu

Despre carte:

Metoda GTD de David Allen un cunoscut consultant în domeniul productivității, ne prezintă metoda prin care putem fi productivi fără stres. El pleacă de la premisa că productivitatea noastră este direct proporțională cu capacitatea noastră de relaxare. Doar atunci când mintea noastră este clară și gândurile noastre sunt organizate putem realiza o productivitate eficientă și ne putem atinge potențialul.

Eu m-am regăsit foarte mult în această carte pentru că de-a lungul anilor mi-am dezvoltat o metodă foarte asemănătoare pentru a-mi crește productivitatea, combinând multiple instrumente, agendă, aplicații mobile, calendar, notificari, etc. Însă multe din ele le-am pus în aplicare din întâmplare și am văzut că funcționează, însă acum am înțeles și de ce ele funcționează și care sunt mecanismele mentale din spate.

O metodă pe care o folosesc tot timpul când am foarte multe lucruri de făcut și începe să-mi creeze stres, este pixul și foaia(agenda) și îmi notez totul cu liniuță. Iar dacă numărul lor este din 2 cifre, pe cele urgente și importante care trebuie făcute până la finalul zilei le fac o steluță după care le notez cu numere în ordinea importanței. Autorul numește aceste lucruri care ne ocupă mintea „chestiuni” care trebuie captate într-un inventar pe o listă, pentru că mintea noastră nu are minte la rândul ei, iar dacă vrei să fii productiv și concentrat, trebuie să ai mintea limpede, nu plină cu taskuri pe care să le ții minte.

Cartea are 500 de pagini și este împărțită în 3 părți, prin care ne prezintă metoda până la cel mai mic detaliu, inclusiv câte tăvițe pentru documente ar trebuie să folosești. Mie personal îmi place să personalizez orice tehnică pe care o pun în practică pentru că suntem și funcționăm în mod diferit, de aceea o consider puțin prea detaliată. Dar pentru cei care își doresc o metodă prin care  să devină productivi și mai puțini stresați, vor primi toate detaliile posibile.

De reținut:

  • Să realizezi taskurile presupune două componente elementare:
    – Definirea a ceea ce înseamnă realizarea lor;
    – Felul în care arată procesul realizării lor(acțiunea).
  • Cheia pentru gestionarea tutoror lucrurilor, stă în gestionare acțiunilor tale. Iar începutul reprezintă jumătate din fiecare acțiune.
  • Nu vei putea obține controlul dacă păstrezi lucrurile doar în mintea ta. Memoria pe termen scurt funcționează ca o memorie RAM care este limitată, iar toate buclele deschise în mintea ta, îți ocupă această memorie și care tot ies la suprafață atunci când încerci să te concentrezi la ceva, creând o tensiune nesoluționată.

Merita citită:

Cumpără cartea:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui