fbpx

Cum să înveți mai repede – Neuroștiință

Neuroștiința - Cum să înveți mai repede

În articolul trecut am vorbit despre 6 metode prin să înveți mai ușor, iar acum vorbim despre 3 instrumente prin care să înveți mai repede, dar din perspectiva neuroștiinței.

Instrumentele sunt susținute de studii publicate în 2020 și 2021, în revista Cell Reports și prezentate de Dr. Andrew Huberman, neurolog și profesor în Departamentul de Neurobiologie al Universității Stanford.

Dacă până la 25 de ani, creierul este extrem de plastic și poți învăța mai ușor sau te poți adapta mei repede, după această vârstă acest proces devine mai greu, neuroplasticitatea creierului scade. Asta nu înseamnă că nu mai poți învăța, ci doar în procesul de învățare, creierul depune un efort mai mare.

3 tool-uri prin care să înveți mai repede și mai ușor

1. Zgomot alb

Se discută destul de des despre ce să asculți atunci când citești cărți, studiezi sau înveți pentru un examen ca să-ți crești performanța: sunete binaurale, muzică clasică, sunete pe o anumită frecvență sau să stai în liniște totală.

Un nou studiu ne arată că ascultarea pe fundal a zgomotului alb, la un volum foarte scăzut, crește nivelul de dopamină. 

Ce este zgomotul alb?

În termeni simpli, zgomotul alb este sunetul care poate fi folosit pentru a acoperi sunetele de fundal. O combinație a tuturor frecvențelor sonore.

Aceste zgomote albe sunt folosite destul de des pentru bebeluși, pentru că ar semăna cu zgomotul din perioada în care au fost în burta mamei. Așa că găsești înregistrări pe Youtube sub diverse denumiri: sunete albe pentru bebeluși, zgomote albe, etc.

Dar ce este dopamina? 

În linii mari, ea este un neurotransmițător, la fel ca și serotonina, aflat la nivelul sistemului nervos, o substanță care transmite informația între neuronii creierului. 

Dopamina este asociată cu recompensa, te face să te simți bine, susține motivația, crește concentrarea, performanța, care duce la accelerarea procesului de învățare.

2. 10 secunde de pauză

Conform unor studii din martie 2021, dacă iei pauze de 10 secunde în timpul procesului de învățare, la anumite intervale, în care doar stai și nu faci nimic, se activează zone din creier, hipocamp și neocortex. Aceste zone sunt responsabile cu trecerea informației din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată, iar în acea pauză, informația este reluată de aproximativ 20 de ori și comprimată.

La ce intervale se recomandă aceste pauze?

Depinde ce anume înveți sau studiezi. 

Pot fi o dată la 10 secunde, în cazul în care studiezi muzica, iar dacă citești sau înveți, poți insera aceste pauze o dată la 2-3 minute. Pauzele nu trebuie să fie exacte și la intervale fixe. Poți citi 1-2 pagini, după care poți insera o pauză de 10 secunde, în care să nu faci nimic. 

Pauză nu înseamnă să te ridici de la ce faci sau să faci altceva, pur simplu te oprești din învățat timp de 10 secunde, după care continui.

3. 20 minute de NSDR (Non-Sleep Deep Rest)

Non-Sleep Deep Rest reprezintă orice activitate care duce la scăderea frecvențelor creierului, cum este meditația, autohipnoza sau să stai întins, fără să faci nimic sau chiar să moțăi pentru 20 de minute.

Un studiu din 2020, arată că după un efort intens de concentrare, o pauză de 20 minute duce la o creștere semnificativă a învățării, deoarece frecvența creierul scade, iar informația accesează memoria pe termen lung. 

Dacă ne uităm la un studiu NASA din 1995, făcut pe piloții de cursă lungă, ne arată că un somn de 26 de minute, crește cu 34% performanța și cu 54% atenția.

La mine somnul nu funcționează pentru că nu pot dormi ziua. În schimb, funcționează meditația ghidată, preferata mea este cea din Metoda Silva, pe care o folosesc deja de peste 4 ani.
Poți folosi și diferite aplicații, cum este Reveri pentru hipnoză, dezvoltată de cei de la Stanford. 

În concluzie, pentru o învățare mai bună ai nevoie de 2 factori 

  • concentrare intensă;
  • relaxare intensă.

A merge doar pe prima variantă nu va funcționa pe termen lung.

Fiecare persoană în viață are un creier care are capacitatea de a se schimba.

Pentru o întelegere mai bună îți recomand să urmărești și varianta video al articolului: 

Tu ce metode folosești pentru a învăța mai repede?
Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui