fbpx

Cum să citești o carte pe săptămână

Articol Efectul Fluturelui

Cum ar fi dacă ai putea citi o carte pe săptămână? 

În ultimii ani am citit între 35 și 72 de cărți pe an. Dacă te întrebi cum, ele au fost citite în mare parte în pauzele de la job, timp în care majoritatea stau pe Facebook sau pe Instagram. 

Se știe că marii lideri și persoanele de succes au obiceiul de a citi între 4-6 cărți pe lună. 

În România în 2019, conform unei statistici Eurostat, 93% dintre români nu cumpără nici o carte pe an, iar 44% n-au citit nici o carte în ultimele 12 luni. Comparând cu un studiu din 2017, în care 17% dintre cei care au participat, au peste 4 televizoare, aproape 30% dintre ei au 3, 36% au 2, și doar 19% au un singur televizor. 

Iar dacă asta nu este suficient, timpul mediu de vizionare în România este de 2 ore si 30 de minute.

euro stat timp la televizor

Găsesc televizorul foarte educativ. De fiecare dată când cineva îl aprinde pe platouri, fug în altă cameră să citesc o carte.

Groucho Marx

O carte pe săptămână înseamnă 52 de cărți pe an. Iar cel care citește 52 de cărți pe an poate avea un avantaj uriaș față de cel care citește 2 cărți pe an, sau deloc.

De ce cititul este atât de important?

Pentru că trăim în era informației, eră în care informația nu mai este doar putere, ci este și profit, pentru că face diferența dintre cei care știu și cei care nu știu să facă bani.

Ceea ce-mi place la cărți este că cineva care a studiat și a adunat experiență într-un anumit domeniu (vânzări, marketing, sănătate sau orice alt domeniu) pune acea experiență de zeci de ani într-o carte, iar tu poți accesa acea experiență de zeci de ani, în doar câteva zile sau chiar ore.

Majoritatea se scuză că nu au timp, dar dacă citești 10 minute pe zi, după un an, înseamnă o săptămână lucrătoare. (Vezi formula 10 minute = 1 săptămână)

Cred că putem renunța la telefon sau la televizor 10 minute pe zi.

Cei mai bogați oameni ai lumii, Warren Buffett, Bill Gates, Charlie Munger, au un singur lucru în comun și nu este IQ-ul, ci cititul.

Mintea este ca un mușchi ce trebuie antrenat ca și corpul, iar cititul este unul dintre cele mai bune exerciții. 

Elon Musk a învățat să construiască rachete din cărți. 

Bill Gates, pe parcursul vieții a citit aproximativ 50 de cărți pe an.  

Warren Buffett citea între 600-1000 de pagini pe zi, la începutul carierei, iar în momentul de față își petrece 80% din timp citind.

Ceea ce face și toată lumea în prezent, citim informațiile pe telefon, știri, emailuri, planuri de business la serviciu, s.a.m.d.

Cum citești o carte pe săptămână, fără să-ți crești viteza de citire?

1. Verifică-ți viteza cu care citești

Ia o carte, dă drumul la cronometru, și vezi câte cuvinte citești în 60 de secunde.
În medie citim undeva între 200-250 de cuvinte pe minut, iar o carte are în medie 64.000 de cuvinte. Repet, în medie, asta înseamnă că poți termina o carte pe săptămână cu 45 de minute pe zi sau cu aproximativ 30 de pagini pe zi.

2. Stabilește-ți pe parcursul zilei timp pentru citit

La fel cum ai timp stabilit pentru cafea, mers la sală sau alte obiceiuri pe care le ai, stabilește-ți timp și pentru citit și leagă-l și de alt obicei pe care îl ai deja.  

Găsești mai multe informații despre cum faci asta, în rezumatul cărții Atomic Habits.

3. Setează-ți un obiectiv

Stabilește-ți un număr de pagini, un interval de timp zilnic, și nu renunța până nu atingi acel obiectiv. Începe cu obiective mici la început și le crești pe parcurs. (regula celor 2 minute, din Atomic Habits)

4. Planifică-ți cărțile

Poți face asta în calendarul de pe smartphone sau fă-ți o listă cu ele. Dacă cartea are 210 pagini, împarte acel număr la obiectivul zilnic, în cazul acesta 30 de pagini, și ai la dispoziție 7 zile pentru a termina cartea.

De ce? Pentru că dacă viața îți întrerupe într-o zi rutina, vei ști unde te afli față de obiectiv și vei putea recupera.

5. Monitorizează

Ce nu poți măsura nu poți influența. 

Monitorizarea îți oferă feedback, motivație, control, dopamină și în final rezultate.

Îți recomand să parcurgi toți pașii fiindcă lucrurile programate sunt lucruri care se fac. Sunt pași simpli dar care funcționează.

Lucrurile întreprinse în mod constant te vor ajuta să te transformi dintr-un om obișnuit într-unul extraordinar.

Jim Dornan

Totodată îți recomand și celelalte articole despre citit și învățare:

Cum îți poți dubla viteza de citire?

Cum să reții informația pe care o citești

Neuroștiință – Cum să înveți mai repede

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui