fbpx

Panoul de vise (Dream Chart)

Orice mintea poate să conceapă, tu poți realiza.

Napoleon Hill

Despre panoul de vise

Despre dream chart am auzit acum vreo 5 ani într-un video de lui John Assaraf în care povestea cum a ajuns să dețină din greșeală casa pe care și-o pusese cu 4 ani înainte pe panoul său de vise.

Când mi-am făcut primul panou de vise, l-am făcut mai mult din joacă fără a crede prea mult în el, mi-a plăcut ideea de a avea niște imagini care îmi plăceau pe perete.

Și pentru că nu credeam în el mi-am pus lucruri imposibile pentru momentul respectiv. Doar că, unele imagini au început să devină realitate, parcă din senin au început să apară tot felul de oportunități în direcția respectivă. Și recunosc că unele le-am refuzat la momentul respectiv pentru că nu am avut curajul să le accept, a fost nevoie să mai treacă 1-3 ani să am curajul să ajung acolo, în schimb unele le-am acceptat și s-au îndeplinit.

Cum s-a întâmplat asta? Nu știu, pentru unele am o explicație, de “vină” find sistemul reticular activator despre care vorbim mai jos, iar pentru altele nu, pur și simplu s-au materializat.

Iar din momentul respectiv am devenit oarecum obsedat de obiective și panoul de vise.

Rezultatul după câțiva ani? Multe obiective atinse, unele aparent imposibile.

De exemplu, acum vreo 3-4 ani mi-am stabilit ca obiectiv să-mi iau un imobil. Financiar nu-mi puteam permite la momentul respectiv nici dacă economiseam 100% din venit pe următorii 2 ani, dar totuși s-au întâmplat niște lucruri și la momentul în care am plecat din Oradea am avut și banii.

Dar nu asta este lucrul interesant, ci altceva. În urma cu vreo 8-9 ani în Republica Moldova unde am stat câteva luni, avea cineva în casă un anumit model de fotoliu pe care nu-l mai văzusem până atunci și care-mi plăcea extrem de mult. Și mi-am zis că atunci când o să-mi iau o casă, o să-mi cumpăr acel fotoliu și chiar visam/vizualizam făcând asta.

Și ce să vezi, când mi-am cumpărat imobilul acum mai bine de 2 ani, proprietarul mi-a lăsat toată mobila, printre care un fotoliu identic cu cel din R. Moldova. Și mai am și alte exemple de genul acesta.

De aceea eu îl consider unul dintre cele mai puternice instrumente pentru atingerea obiectivelor, despre care am scris un articol separat unde poți vedea și panoul de vise despre care vorbeam.

Ce este panoul de vise?

Panoul de vise este un instrument complementar cu stabilirea obiectivelor despre care tot aduc vorba destul de des, pentru ca îl consider cea mai importantă decizie pe care o poți lua, iar panoul de vise poate fi o modalitate prin le poți materializa.

Pe scurt panoul de vise este o colecție de poze și imagini care ne inspiră și care reprezintă visurile noastre.

O imagine valorează cât o mie de cuvinte. Această expresie nu este întâmplătoare, deși    putem intui cât de puternice sunt imaginile, există o mulțime de date care clarifică ideea.

–    90% din informațiile procesate de creier sunt vizuale;

–    Pentru creier este nevoie de doar 13 milisecunde pentru a procesa o imagine;

–    Creierul procesează imaginile de 60.000 de ori mai repede decât textul;

–    80% își amintesc ceea ce văd, 10% din ceea ce aud și 20% din ceea ce citesc.

Legea atracției sau sistemul reticular activator

Creierul nostru are un sistem care se numește sistem reticular activator, având mai multe funcții. Una dintre ele este să filtreze ce ajunge la nivel conștient din ce se întâmplă în jurul nostru, deoarece constientul nu poate procesa o cantitate foarte mare de informații, fiind în același timp și un mecanism primordial de supraviețuire.

Dacă în momentul acesta te atacă un tigru, aceasta informație este singura de care are nevoie creierul tău ca să poate lua acțiune și să supraviețuiască. Așa că orice alt sunet sau imagine din jurul tău este anulată.

Deci acest sistem decide ce este important pentru noi și ce nu. De aceea există multe oportunități în jurul nostru, dar pe care noi nu le vedem pentru că acest sistem consideră că ele nu importante pentru noi, din varii motive, lipsă obiective, lipsă cunoștințe, etc.

Un exemplu:, dacă îți dorești foarte mult un anumit model de mașină, cum ar un BMW, poate chiar ajungi să-ți pui poză cu ea pe telefon, pe laptop, și dintr-o dată, fiecare mașină pe care o vezi pe stradă este un BMW exact în aceeași culoare și model cu cel pe care ți-l dorești! Dar lucrul amuzant este că nu le-ai observat niciodată înainte. Acest lucru este cauzat de sistemul de activare reticular al creierului. În esență, pentru că în subconștientul tău devii mai conștient de mediul tău și de lucrurile pe care le dorești.

Unii o numesc legea atracției, dar defapt nu este nimic altceva decât sistemul nostru reticular activator, care ne aduce în atenție acel lucru. El a existat tot timpul acolo, dar a fost filtrat, pentru că era considerat irelevant.

Cum îl facem și cum îl utilizăm

1.      Primul pas este să-ți stabilești obiectivele, să-ți faci o listă de dorințe pe termen lung, poate chiar un bucket list.

Pentru mine diferența dintr-un vis și un obiectiv o reprezintă decizia/asumarea și orizontul de timp. Un vis pe termen scurt, pus pe hârtie și asumat că vei acționa în direcția lui devine un obiectiv.

2.      Al doilea pas este sa transformi toate acele toate aceste obiective și visuri în imagini cât mai reprezentative, dacă-ți dorești o mașină, pune exact modelul exact, culoare, opțiunile pe care ți le dorești, să fie cât mai aproape de ceea ce-ți dorești tu.

3.  Pune-l undeva la vedere, să-l poți vedea zilnic. Prin acest panou de vise, întărim obiectivele pe care ni le stabilim și îi transmitem sistemului reticular activator că sunt importante pentru noi.

Iar pe lângă asta, panoul ne ține motivați, pentru că vor fi zile în care vom avea tendința să renunțăm, iar când ne vom uita pe panou la visele noastre, vom știi de ce facem asta.

Despre stabilirea obiectivelor am făcut un program de 7 săptămâni prin care te ajut să-ți materializezi visele și vom vorbi mai multe și despre panoul de vise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui