fbpx

#76 Principii – Ray Dalio

principii ray dalio

Gândește singur pentru a decide: ce vrei, ce este adevărat și ce ar trebui să faci pentru a obține ce vrei.

Ray Dalio

Despre carte:

Principii de Ray Dalio este scrisă de unul dintre cei mai de succes investitori din toate timpurile.
Ray Dalio este fondatorul companiei Bridgewater, care este cel mai mare și mai performant fond de hedging din lume, și totodată, se află în clasamentul celor mai bogați 100 de oameni din lume. 

Cartea care este împărțită în 3 mari categorii, care pot fi citite și independent, în care ne prezintă principiile de viață și de muncă ale sale, pe care el le-a numit adevăruri fundamentale și care au stat la baza deciziilor lui de succes.

Prima parte a numit-o „De unde vin” și împărtășește în ea câteva dintre experiențele sale și greșelile făcute care l-au dus la descoperirea acestor principii. Este o mică autobiografie în care își povestește viața personală și parcursul carierei sale de investitor.

A doua parte este numită ”Principii de viață” și este esența cărții. În această parte vorbește despre principiile care stau la baza tuturor deciziilor din viața sa și despre abordarea față de provocările și oportunitățile vieții, analizând lucrurile din mai multe perspective și într-un mod destul de profund.

Iar ultima parte „Principii de muncă”, ne arată felul în care a condus compania sa Bridgewater și cum aceste principii au dus la rezultate, bazându-se pe „adevărul și transparența radicală”.

Pe lângă această carte, îți recomand să vezi renumitul video a lui Ray Dalio “Cum funcționează economia” (How the Economic Machine Works).

Pasaje din carte:

  • Dacă nu ești agresiv, n-ai să faci bani, iar dacă nu ești defensiv, n-ai să pastrezi banii.
  • Visuri + Realitate + Determinare = O viață plină de succes
    Ce este succesul?
    Avem cu toții propriile nevoi adânc înrădăcinate așa că trebuie să decidem singuri ce este succesul pentru noi. Nu contează dacă vrei să fii stapanul universului sau să stai toată ziua pe canapea. Stai puțin și reflectează la ce-ți dorești și ia o decizie.
  • Pentru ca un lucru să fie „bun”, el trebuie să funcționeze în concordanță cu legile realității și să contribuie la evoluția întregului.
    Realitatea tinde să penalizeze oamenii, speciile și lucrurile care nu funcționează bine și încetinesc evoluția. Evoluează sau mori.
  • Ceea ce vei fi depinde de perspectiva pe care o ai. Drumul în viață va depinde de modul în care vezi lucrurile și de cine ești legat (familie, comunitate, țară, totul). Va trebui să decizi în ce măsură vei pune interesele altora deasupra intereselor tale, pentru că vei avea constant situații care te vor obliga să faci asemenea alegeri.
  • Durere + Reflecție = Progres
    Durerea nu poate fi evitată. Dacă poți dezvolta o reacție reflexivă la durerea psihică, atunci îți va aduce o evolutie rapidă.
  • Oamenii care cântăresc excesiv consecințele principale ale deciziilor lor și ignoră efectele secundare și terțiare ale acelor decizii, rareori își ating scopurile. Asta din cauză că toate consecințele principale sunt adesea dezirabile din motive contrare consecințelor secundare, conducând la greșeli mari în procesul luării deciziilor.
  • O abilitate pe care ar trebui să ți-o dezvolți cu orice preț, deoarece te va ajuta să-ți creezi mecanisme de siguranță care te vor împiedica să faci ce nu ar trebui, este să le ceri ajutorul celor care sunt pricepuți în domeniile în care tu ești slab.
  • Nu te preocupa să faci impresie bună, preocupă-te să îți atingi obiectivele.
  • Procesul evolutiv are loc în 5 pași:
    1. Stabilește-ți scopuri clare.
    2. Identifică și nu tolera problemele care stau în calea atingerii acelor scopuri.
    3. Diagnostichează exact problemele ca să ajungi la cauzele lor de bază.
    4. Proiectează planuri care te vor face să le eviți.
    5. Fă ce este necesar pentru ca aceste proiecte să dea rezultate.
    Aproape nimic nu te poate opri să reușești, dacă ai flexibilitate și responsabilitate. Deci poți obține aproape orice îți dorești, nu poți obține tot ce-ți dorești.
    Ține minte că toți acești 5 pași pornesc de la valorile tale. Ele determină ce-ți dorești, adică obiectivele.
  • Cele 2 bariere care blochează luarea unor decizii bune sunt egoul și unghiurile moarte.
    Dacă știi că ești orb, poți găsi o cale să vezi, dar atâta timp cât nu știi că ești orb, vei continua să te lovești de probleme.
  • Văzut de aproape, totul pare mai mare.
    În toate aspectele vieții, ceea ce se întâmplă acum pare o chestiune mult mai importantă decat va părea privind retrospectiv. De aceea este util să faci un pas înapoi pentru a dobândi perspectivă.

Merită citită:

Cumpără cartea:

Celelalte recenzii:

Recomandări de cărți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui