fbpx

#10 Proiectul primar – Mark Sisson

Doctorul mi-a spus să nu mai mănânc cine pentru patru persoane. Doar dacă mai sunt cu mine alte trei persoane.

Orson Welles

Despre carte:

Combinând știința genetică modernă cu biologia evoluționistă, Proiectul primar demonteaza o serie de mituri pe care medicina clasică și înțelepciunea convențională au ajuns să le accepte ca adevăruri.Mark Sisson ne duce prin istoria evoluției umane, comparând viața strămoșilor noștri cu cea din prezent și vine cu o soluție compusă din 10 legi prin care ne putem reprograma genele astfel încât să ajungem la viața sănătoasă și fără kilograme în plus.

De reținut:

 • Cele 10 legi:
 1. Consumă plante și produse de origine animală: Savurează alimente naturale, satisfăcătoare, care au hrănit evoluția umană timp de două milioane de ani.
 2. Evită lucrurile otrăvitoare: Evită alimentele procesate (uleiurile hidrogenate, zahărul, cerealele, chiar și cele integrale) care sunt străine genelor noastre, ne îngrașă și ne îmbolnăvesc.Fă mișcare des și în ritm lent: Îmbunătățește-ți metabolismul grăsimilor și evită extenuarea, fiind activ, dar ia-o ușor.
 3. Fă mișcare des și în ritm lent: Îmbunătățește-ți metabolismul grăsimilor și evită extenuarea, fiind activ, dar ia-o ușor.
 4. Ridică lucruri grele: Ședințele scurte, dar intense de mișcări funcționale ale întregului corp, susțin dezvoltarea musculaturii și întârzie îmbătrânirea.
 5. Din când în când, fă câte un sprint: Sprinturile ocazionale, efectuate cu toată energia, declanșează exprimarea optimă a genelor și fluxul hormonal benefic.
 6. Dormi adecvat: Evită lumina artificială și stimularea digitală excesivă după lăsarea întunericului, ca să-ți aliniezi ritmul circadian cu soarele și bucură-te de imunitate, funcții cerebrale și endocrine optime.
 7. Joacă-te: Echilibrează stresul vieții moderne cu jocuri fizice nestructurate! Atât pauzele scurte, cât și ieșirile de lungă durată în natură sunt esențiale pentru starea de bine în plan mental și fizic.
 8. Bucură-te de lumina soarelui: Nu te teme de soare! Expunerea adecvată la razele soarelui ajută la sintetizarea vitaminei d pentru a asigura o funcționare celulară sănătoasă.
 9. Evită greșelile prostești: Dezvoltă-ți hipervigilența și gestionarea riscurilor ca să eviți greșelile stupide care provoacă suferințe evitabile oamenilor moderni.
 10. Folosește-ți creierul: Angajează-te în activități creative și stimulatoare ca să-ți dezvolți sănătatea mentală și starea generală de bine.

 • 80% din capacitatea de a reduce excesul de grăsime corporală este determinată de modul în care te hrănești, celelalte 20% depinzând de exercițiile fizice corespunzătoare și de alte obiceiuri sănătoase de stil de viață, precum și de factorii genetici.

Merita citită:

Cumpără cartea:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui