Iubirea este esențială; sociabilitatea este opțională.
Susan Cain
Despre carte:
Quiet. Puterea introvertiților într-o lume asurzitoare de Susan Cain aduce în prim-plan rolul introvertiților într-o societate preponderent orientată spre calitățile extrovertite. Autorul explorează trăsăturile introvertiților, evidențiind avantajele lor și pledând pentru recunoașterea contribuțiilor lor valoroase în diverse domenii.
Cartea abordează critic societatea contemporană, subliniind presiunile impuse introvertiților de a se conforma normelor sociale care promovează trăsăturile extrovertite.
Așa cum zicea Warren Susman, America a trecut de la cultul caracterului la cultul personalității, deschizând o cutie a Pandorei de anxietăți personale, de care nu ne vom vindeca niciodată pe de-a-ntregul. În cultul caracterului, eu ideal era serios, disciplinat și onest. Ceea ce conta nu era neapărat impresia pe care cineva o făcea în public, ci cum se comporta în viața particulară. Dar atunci când au îmbrățișat cultul personalității, americanii au început să se concentreze pe cum anume îi percep ceilalți.
Tema centrală a cărții este aprecierea calităților introvertiților și recunoașterea contribuțiilor lor semnificative în diferite domenii. Autoarea evidențiază creativitatea, perseverența și abilitatea de a lucra independent ca trăsături valoroase ale introvertiților, subliniind faptul că aceste calități aduc contribuții semnificative în procesul creativ și în rezolvarea problemelor complexe.
Autoarea abordează subiectul cu empatie și înțelegere, folosind dovezi științifice, studii de caz și povești personale pentru a susține punctele sale.
Cartea este împărțită în 4 părți, începând cu o analiză a societății moderne și a modului în care aceasta promovează și apreciază calitățile extrovertite. Explorând apoi caracteristicile introvertiților și evidențiind avantajele și darurile specifice acestei personalități. În cele din urmă, oferind sfaturi practice pentru a naviga într-o lume orientată spre extrovertiți.
Pentru mine a fost una dintre cele mai bune cărți pe care le-am citit și asta din două motive. Asta pentru faptul că fac parte din categoria celor introvertiți și am aflat multe informații care m-au ajutat, iar al doilea motiv este modul în care este scrisă și structurată, informația combinată cu povești și studii care să susțină acele idei.
Așa că pentru cei introvertiți, cartea este una obligatorie, mai ales că societatea din prezent și nu doar cea vestică, tinde către Cultul personalității, Cultul caracterului fiind din ce în ce mai puțin apreciat.
Pasaje din carte:
- Contrar modelului liderului asertiv propus de Harvard, în rândul președinților de companii eficienți par să fie mulți introvertiți. Studiile existente despre personalitate și leadership arată că legătura dintre extrovertit și leadership este slabă, deși percepția oamenilor arată că există o legătură strânsă, rezultatele arată altceva.
- Mass-media este plină de recomandări că liderii introvertiți să-și exerseze mai mult abilitățile de a vorbi în public și să zâmbească mai mult. Dar cercetările sugerează că în cel puțin unul dintre aspectele importante – încurajarea angajaților către inițiativă – liderii introvertiți vor face în continuare la fel de bine ceea ce fac în mod natural. Pe de altă parte, liderii extrovertiți tind să se concentreze să-și pună propria amprentă asupra evenimentelor, întrucât riscă să piardă pe parcurs ideile bune ale celorlalți și să le permită angajaților să devină pasivi.
- Unul dintre cele mai interesante rezultate ale unor studii a fost că persoanele mai creative tind să fie etichetate social ca introvertite. Asta pentru că introvertiții preferă să lucreze independent, iar singurătatea poate fi un catalizator al inovației. Așa cum a observat psihologul Hans Eysenck, introvertirea concentrează mintea pe lucrul imediat și împiedică risipirea energiei pe chestiuni sociale fără legătură cu lucrul. Ce are atât de magic solitudinea? Așa cum susține psihologul Anders Eriksson, în multe domenii, doar atunci când ești singur te poți implica într-un antrenament intens, pe care el l-a identificat că esențial pentru antinge performanței de excepție.
- Studiile arată că birourile open space scad productivitatea și afectează memoria. Ele sunt asociate cu fluctuații de personal la nivelul posturilor de management și tot aici oamenii devin mai ostili, mai nemotivați și mai nesiguri.
- Un studiu realizat pe 38.000 de angajați din diferite domenii a constatat că simplul fapt de a fi întrerupt este unul dintre cele mai mari obstacole în calea productivității.
- Multitaskingul, această capacitate mult lăudată, se dovedește a fi un mit. Oamenii de știință ne arată că nu putem fi atenți la două lucruri în același timp, iar multitasking-ul reduce productivitatea și crește numărul de greșeli cu până la 50%.
- Brainstormingul de grup nu funcționează. 40 de ani de cercetări au ajuns la concluzia că performanța grupurilor scade pe măsură ce numărul personalului crește. Grupurile de 9 persoane generează idei mai puține și mai slabe în comparație cu grupurile de 4 persoane, care se descurcă mai prost decât grupurile de 4 persoane. Singura excepție este brainstormingul online. Grupurile ținute online, cu cât sunt mai mari, cu atât aduc performanțe mai bune. Asta pentru că participarea la un grup de lucru online este o formă de solitudine în sine. Pe de altă parte, studiile arată că interacțiunile față în față duc la încredere într-un mod în care interacțiunea online nu o poate face.
- Temperamentul se referă la tiparele comportamentale și emoționale înnăscute, cu baze biologice, care sunt observabile în copilărie; personalitatea este produsul complex care se formează după adăugarea de influențe culturale și a experienței personale. Temperamentul este fundația, iar personalitatea este construcția.
- Rezultatele studiilor arată că introvertirea și extravertirea, alături de alte trăsături majore de personalitate, ca prezența agreabilă și conștiința, sunt în proporții de 40-50% mostenite.
- Personalitatea se poate dezvolta, dar până la un punct, la fel ca niște elastice neîntinse. Ne putem întinde, însă cu o limită.
- Desensibilizarea, o modalitate de a învinge o fobie. Desensibilizarea presupune să te expui de multe ori (pe tine și amigdala ta) la lucrul care te sperie cel mai tare, în doze pe care le poți gestiona. Asta contrar sfatului inutil, că ar trebui să te scufunzi de tot să și încerci să înoți, care poate întări în creierul tău ciclul de oroare, frică sau rușine.
- Studenții din ziua de azi sunt cu 40% mai puțin empatici decât în urmă cu 30 de ani, mare parte din această scădere producându-se după anul 2000 din cauza rețelelor de socializare, a reality show-urilor și a competiției dusă la extrem.
- Expresiile stânjenelii sunt expresii fugitive ale individului ce reflectă respectul sau față de judecată celorlalți. Stânjeneala lasă să se vadă cât de mult îi pasă individului de regulile care ne leagă unii de alții.
- Conform teoriei trăsăturilor libere, ne naștem și suntem înzestrați cultural cu anumite trăsături de personalitate, cum este introvertirea, dar suntem capabili să ne comportăm ca extravertitii în beneficiul proiectelor personale esențiale, adică de dragul activităților pe care le considerăm importante.
- Secretul vieții este să te pui în lumina potrivită. Pentru unii sunt reflectoarele de pe Broadway; pentru alții, un birou la lumina lămpii.