Dacă muncești mai mult, nu înseamnă că îți pasă mai mult ca să reușești să faci mai mult. Înseamnă doar că muncești mai mult.
𝗥𝗲𝘄𝗼𝗿𝗸
Despre carte:
Rework de David Heinemeier Hansson și Jason Fried, cei care au fondat 37signals, pe baza căreia s-a bazat și cartea, este despre cum să construiești, să administrezi sau să dezvolți o afacere.
Cartea se bazează strict pe experiența lor de peste 10 ani, cu propria lor afacere de software și nu pe teorii științifice sau idei tradiționale, care îți recomandă să construiești un plan de afacere, să cauți investitori și să studiezi concurența.
Deși cartea este despre afaceri, ea se adresează mai multor categorii de oameni, începând de la cei care își doresc să înceapă o afacere, pană la cei angajați care se simt plafonați și vor să facă ceva pe cont propriu, dar și pentru cei care nu s-au gândit niciodată să lanseze o afacere, pentru că nu cred că sunt făcuți pentru asta, nu au timp, nu au bani sau alte convingeri de genul acesta.
Rework îți arată o abordare diferită prin care nu trebuie să te chinui să lucrezi 60-100 de ore pe săptămână, nu este nevoie să-ți epuizezi toate economiile sau să-ți asumi riscuri uriașe, nici măcar nu ai nevoie de un birou. Îți arată o altă abordare mai simplă.
Structura este foarte interesantă, împărțită în zece părți, fiecare parte reprezentând o piesă importantă a unei afaceri, iar fiecare parte este împărțită la rândul ei, în medie, în zece mici subiecte de una-doua pagini prin care abordează cele mai dese probleme sau mituri, despre acea componentă a afacerii. Abordarea este într-o maniera diferită și transformată într-un mod extrem de simplu și practic.
Cartea este scrisă într-un mod foarte clar și simplu, îți oferă soluții practice și chiar te motivează datorită soluțiilor simple pe care ți le arată pentru multe probleme. După ce o citești o să-ți schimbe modul în care vezi procesul multor activități și modul în care muncești. Și în plus, pe parcursul cărții o să-ți dai seama că de-a lungul timpului te-ai împiedicat de diverse obstacole și probleme, iar soluțiile erau atât de evidente.
Ce mi-a plăcut foarte mult la aceasta carte, pe lângă sfaturile practice și claritatea pe care o obții, este lipsa de umplutură pe care o cer editurile și pe care o găsești în 99% din cărți, pentru a atinge un număr minim de pagini. Această filozofie, pe care autorii ți-o recomandă în afaceri, au abordat-o cu în modelul în care a fost concepută și scrisă cartea. Informațiile sunt expuse într-un mod eficient, clar și fără alte informații în plus, iar în locul textului de umplutură au pus desene care reprezintă titlul capitolului.
Rework este manualul perfect pentru oricine a visat vreodată să facă ceva pe cont propriu și îți arată că ai nevoie de mai puține lucruri decât crezi.
De reținut:
- Eșecurile altora exact asta sunt: eșecurile altora.
Faptul că alții nu reușesc să-și promoveze produsul nu are legătură cu tine.
Faptul că alții nu reușesc să-și formeze o echipă nu are nicio legătură cu tine.
Faptul că alții nu știu sa pună un preț corect pe serviciile lor nu are nicio legătură cu tine.
Faptul că alții nu reușesc să câștige mai mult decât cheltuie… în fine, ai prins ideea.
- Nu e nici o problemă dacă găsești soluții din mers. Pur și simplu urcă în avion și pleacă.
- Contează ceea ce faci, nu ceea ce gândești, spui sau planifici.
- Lipsa timpului nu este o scuză.Să fim serioși!
Mereu există timp berechet dacă îl folosești așa cum trebuie.
În loc să te uiți la televizor sau să te uiți la seriale, lucrează la ideea ta.
În loc să te culci la ora zece, pune-te în pat la unsprezece.
Nu se pune problema să muncești până dimineață sau câte 16 ore pe zi, este suficient câteva ore pe săptămână ca să pui lucrurile în mișcare.
Dacă-ți dorești ceva suficient de mult, îți faci timp, indiferent de celelalte obligații pe care le ai. Adevărul este că majoritatea oamenilor pur și simplu nu-și doresc ceva suficient de mult și își protejează eul invocând scuza lipsei de timp.
- „Nu am suficienți bani/oameni/experiență.” Nu te lamenta! Mai puțin înseamnă mai bine. Constrangerile sunt avantaje mascate, iar asta te obliga să fii creativ.
Așa că înainte să te apuci să te dai de ceasul morții că nu ai suficient, vezi cât de departe poți ajunge cu ceea ce ai deja.
- Ignoră detaliile la început. Detaliile aduc valoare suplimentară, însă dacă te încurci în detalii prea devreme, ajungi să te pierzi în lucruri lipsite de importanță. Pierzi timpul cu decizii care oricum se vor modifica pe parcurs. Consolidează întâi elementele de bază și ignoră detaliile o vreme.
- Deciziile înseamnă progres. Orice decizie luată este un pas înainte.
- Mulți amatori au senzația că le trebuie instrumente scumpe.
Însă dacă îi dai lui Tiger Woods un set de crose de duzină, tot o să te facă una cu pământul.
În afaceri prea multă lume este obsedată de instrumente, de șmecherii din software, de probleme de scalare, de mobila luxoasa și alte frivolitati, în loc să fie preocupate de cum să își găsească clienți și să câștige bani.
- De multe ori, e mai bine sa renunți decât să faci pe eroul.Dacă deja ai petrecut prea mult timp lucrând la ceva ce nu merită, renunță. Nu mai poți recupera timpul pierdut. Însă și mai rău ar fi să irosești și mai mult timp în continuare.
Oamenii asociază în mod automat renunțarea cu eșecul, dar uneori exact asta trebuie să faci.
- Marketingul nu este un departament:
– De fiecare dată când răspunzi la telefon, faci marketing.
– De fiecare dată când trimiți un e-mail, faci marketing.
– De fiecare dată când cineva îți folosește produsul, faci marketing.
– De fiecare dată când scrii ceva pe site-ul tău, faci marketing.
– Dacă ai un magazin, casa de marcat ține de marketing.
– Dacă oferi servicii, factura ta ține de marketing.
- Inspirația este perisabilă.
Cu energia pe care ți-o dă inspirația, poți face în 24 de ore o muncă de două săptămâni. Inspirația îți sporește productivitatea și te motivează, însă nu te așteaptă.
Dacă te lovește, nu-i da drumul și treci la treabă.