fbpx

Rezultate investiții 2020

Și pentru că am ajuns la final de 2020 și intrăm încet în 2021, voi trage linie și voi prezenta investițiile făcute în 2020 și ce randamente mi-au adus acestea.

Acest an a fost unul foarte interesant, în care unii s-au îmbogățit, iar alții au pierdut niște oportunități uriașe. Pentru a vedea cum au performat investițiile, le voi lua în ordinea randamentelor, iar la final îți voi prezenta întregul portofoliu

BVB

A fost cea mai puțin performantă investiție, deoarece acțiunile pe care le-am ales și-au revenit foarte greu de la scăderea din primăvară din cauza pandemiei.

Majoritatea acțiunilor fac parte din indicele BET, iar cea mai neperformantă acțiune a fost cea de la Romgaz unde am în continuare o pierdere -12.5% în acest moment, iar cea mai performantă a fost cea de la Fondul Proprietatea, unde am 12.4%.

Randament: 2.5%

Alocare portofoliu: 9%

Depozitele bancare

Nu știu dacă o pot numi investiție, dar face parte din portofoliu.

Această alocare reprezintă fondul de urgență(backup-ul) și este formată din aproximativ 10 depozite separate, cu termene diferite, care au fost deschise acum mai bine de 2 ani și care urmează să ajungă pe rând la maturitate, jumătate din ele urmând să plece în acțiuni și obligațiuni.

Randament: 4%

Alocare portofoliu: 10%

Titlurile de stat

Investiție care a fost făcută la prima ediție Centenar.

Randament: 4.5%

Alocare portofoliu: 10%

P2P  

Investiție pe care o vei reduce treptat și voi muta capitalul într-un ETF și acțiuni.

Randament: 7.5%

Alocare portofoliu: 11%

Obligațiunile corporative

Probabil investițiile mele preferate, pentru că îmi aduc un randament decent, nu sunt volatile, având o dobândă fixă și nu îmi creează stresez. Alocare pe care vreau să o cresc spre 25%.

Randament: 8.5%,

Alocare portofoliu: 14%

Piața externă 

Aici am acțiuni cum ar fi:  Apple, Microsoft sau Amazon care sunt mai stabile și sigure, dar și mai volatile și riscante cum ar fi: Tesla, Nio sau Palantir. 

Randament: 20.7%

Alocare portofoliu: 15%

Criptomonedele

O investiție destul de controversată.

Deși obiectivul acestei investiții a fost de maxim 10%, pentru că am cumpărat constant de la 8 000$ în sus și a avut o creștere destul de agresivă în ultimile 6 luni, acel 10% s-a transformat în 22%, creștere care a modificat puțin alocarea inițială a portofoliului.

Randament: 109.8%

Alocare portofoliu: 22%

Iar acum  așa cum i-am promis la început, iată cum arată alocarea portofoliului meu:

După cum am zis, cea mai mare alocare o am pe criptomonede, urmată de acțiunile de pe piața externă, după care obligațiunile corporative, celelalte având o alocare aproape identică, iar ce rămâne este cash-ul disponibil, în caz de intră ceva la reducere.

Randament final: 18.8% 

O fi bine? Nu știu. Știu sigur că a fost mai mare ca anul trecut dar în același timp putea fi mult mai mare dacă aveam o toleranță la risc mai ridicată. Dar până la urma fiecare a primit ce-a meritat în funcție de profilul de risc pe care-l are, profil care în cazul meu este mai conservator.

Știi cum se zice, nu riști, nu câștigi. Pentru că anul acesta cei care au riscat, au câștigat.

Iar în final un citat de la Warren Buffet care a fost și lecția pe care am învățat-o anul acesta:

Uită-te la fluctuațiile pieței ca şi cum ar fi prietenul tău, mai degrabă decât ca la dușmanul tău; profită de ea, mai degrabă decât să participi la ea.

Cărți de investiții:

Banii. Stapaneste jocul – TONY ROBBINS

The Intelligent Investor – BENJAMIN GRAHAM

Dacă preferi varianta video:

Tu ce investiții ai făcut în anul 2020?

Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui