fbpx

Singurul indicator al succesului

De ce unii oameni reușesc în viață și alții nu?

Succesul este atât de dificil pentru mulți oameni, deoarece viața ne scoate în cale o mulțime de piedici. Fiecare provocare cu care ne confruntăm ne oferă posibilitatea de a crește, de a ne îmbunătăți abilitățile, de a ne testa marginile și de a învăța noi modalități de a rezolva problemele.

Cei care sunt disciplinați își fac viața mai ușoară pe măsură ce seturile de abilități cresc.

Dacă analizăm toate teoriile care pot indica succesul unui copil în viitor, ne dăm seama că majoritatea greșesc.
De exemplu, multă vreme nivelul IQ-ului a fost considerat singurul indicator pentru succesul sau eșecul din viețile oamenilor, în special, din punct de vedere financiar.

După zeci de ani de utilizare a IQ-ului s-a ajuns la concluzia că există doar o corelație mare între nivelul IQ al unei persoane și performanța în școală, dar în ceea ce privește succesul în viața reală, putem spune că această corelație este nesemnificativă.

Cu alte cuvinte, oamenii cu un IQ mare sunt pregătiți pentru a avea note mari la școală, dar nu le garantează și faptul că își vor putea atinge obiectivele profesionale sau personale în viața reală, pentru care școala nu ne pregătește.

Și dacă analizezi asta, sunt convins că îți vei aminti de foști colegi de școală care erau numiți genii și pentru care teoria IQ-ului nu s-a aplicat. Nu au ieșit cu nimic în evidență din punct de vedere financiar, unii chiar o duc mai puțin bine, iar cei care erau considerați mai slabi se descurcă foarte bine în prezent, poate unii dintre ei au ajuns chiar departe din punct de vedere financiar.

Rezultatele bune la școală nu îți garantează că vei fi sărac dar nici că vei fi bogat.

După ce terminăm școala și ajungem în viața reală avem nevoie de alte abilități față de cele pe care le învățăm sau folosim în școală.

Să luăm câteva exemple de abilități:

  • A vinde – De ce? Pentru că pe parcursul vieții, chiar dacă nu vei lucra în vânzări tot vei vinde ceva. Atunci când mergi la un interviu îți vinzi abilitățile. Atunci când încerci să convingi pe cineva să investească în afacerea ta îi vinzi ideea și așa mai departe.
  • Vorbitul în public – Una dintre cele mai mari frici, de cele mai multe ori dezvoltată în școală, îți va pune foarte mari piedici în viață dacă nu înveți să o controlezi. Abilitățile eficiente de vorbire în public pot ajuta la avansarea în carieră, deoarece indică creativitate, abilități de gândire critică, abilități de conducere, echilibru și profesionalism, calități care sunt foarte valoroase pentru piața muncii.
  • Managementul timpului – Toți avem 24 de ore la dispoziție, dar nu toți suntem la fel de productivi. Un management bun al timpului îți permite să realizezi mai mult într-o perioadă mai scurtă de timp, ceea ce duce la mai mult timp liber, timp liber care îți permite să profiți de oportunitățile de învățare, îți scade stresul și te ajută să te concentrezi, și asta duce la mai mult succes în carieră
  • Creativitatea – Este capacitatea de a venii cu noi soluții și idei la problemele și nevoile existente. Asta înseamnă că rezolvi probleme în toate domeniile vieții și muncii tale. Creativitatea te ajută să vezi lucrurile diferit și să faci mai bine față incertitudinii.
  • Managementul conflictului – O abilitate care te scoate din probleme sau poate transforma un conflict într-un parteneriat din care toată lumea câștigă. O bună gestionare a conflictelor stimulează productivitatea angajaților și, dacă un conflict nu este gestionat corect, acesta poate fi transformat în cea mai gravă criză, care afectează imaginea și cifra de afaceri a oricărei organizații.
  • Educația financiară – Este un capitol la care România suferă cel mai mult, conform statisticilor făcute de Uniunea Europeană. Principalul beneficiu al alfabetizării financiare este că ne împuternicește să luăm decizii financiare inteligente. Oferă cunoștințele și abilitățile de care avem nevoie pentru a gestiona banii în mod eficient – bugetare, economisire, împrumut și investiții. Aceasta înseamnă că suntem mai bine echipați pentru a ne atinge obiectivele financiare și pentru a atinge stabilitatea financiară.

Conform fizicianului Michio Kaku, singurul indicator care este corelat cu succesul în viață este testul bezelei.

Ce este testul bezelei?

Experimentul bezelei a fost conceput de psihologul american Walter Mischel, în anii ’60-’70, pe când era profesor la Universitatea Stanford.
El a testat capacitatea unor preșcolari (cu vârsta medie de 4 ani și jumătate) de a rezista tentației de a mânca o bezea, timp de 15 minute, pentru a obține în plus încă o bezea.

Un copil din trei a reușit să reziste și să aștepte timpul stabilit pentru a obține a doua bezea. Experimentul însă nu s-a terminat aici.

După 30 de ani, psihologul și-a căutat subiecții pentru a vedea cum se descurcă în viața personală, socială și profesională. Cei care reușiseră să reziste tentației au avut succes în majoritatea domeniilor, venituri mult mai mari, o viață socială mai bună și rata de divorț mai mică.
Cei care au așteptat sub un minut au avut rate mult mai mari de dependență de droguri, familii destrămate și ratări profesionale. Testul a fost repetat de nenumărate ori, în diferite țări, rezultatul fiind același.

Cei care vor o bezea imediat preferă 1.000 de lei acum decât 1.000.000 de lei peste câțiva ani. Cei care așteaptă să primească două bezele mai târziu sunt cei care amână cumpărarea ultimului model de telefon, sunt cei care economisesc, care investesc banii, care își setează obiective pe termen lung și ajung să primească milionul. Sunt cei care au succes.

Cheia este să eviți satisfacerea imediată, iar pentru asta ai nevoie de disciplină și autocontrol, ceea ce nu este ușor în ziua de azi, unde se încurajează consumul peste tot unde te uiți.

Vedem asta lună de lună. În ziua salariului, dispar pachetele și apar comenzile cu mâncare, dispar sticlele cu apă și apar sticlele de suc, apar deserturile și dispar pătrățelele de pe abdomen, iar după ce și-au satisfăcut impulsurile de moment, își dau seama că au dispărut și banii din portofel până luna următoare.

Robert Kiyosaki spunea că:

Disciplina și autocontrolul sunt factorii care delimitează bogații de săraci.

Găsirea succesului și a oportunităților dincolo de zona ta de confort necesită concentrare și urmărire. Necesită gândire orientată spre acțiune și rezistență.

În concluzie, cele doua abilități pe care trebuie să le dezvolți sunt disciplina și autocontrolul!

Dacă vrei să afli mai multe despre studiu îți recomand să citești cartea:

Testul bezelei. Strategii de dezvoltare si abilitati de autocontrol – Walter Mischel

Urmărește și materialul cu experimentul lui Walter Mischel:

Dacă preferi varianta video al acestui articol:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui