fbpx

Sistem de administrare a banilor

borcane bugete bani

Te-ai gândit vreodată de ce este important să monitorizezi veniturile și cheltuielile?

Pentru că așa cum spune Tom DeMarco:

Nu poți controla, ce nu poți măsura.

În articolul de astăzi voi vorbi despre un sistem de administrarea lunară a banilor, mai exact despre cum îmi împart banii lunar pe diferite bugete. Este o idee pe care am întâlnit-o inițial la T. Harv Eker, în renumita sa carte „Secretele minții de milionar”, idee pe care am reauzit-o la Lorand, într-un curs de educație financiară. La finalul articolului îți voi da mai multe detalii despre cele doua surse.

Sistemul de administrare pe care îl folosesc în prezent este compus din 6 categorii, pe care o să le numesc conturi. În ultimii ani, aceste conturi au variat, de la 5 la 7, în funcție de obiectivele pe care le-am avut, și la fel au variat și procentele. Prin urmare, toți banii îi împart procentual, în fiecare cont, lună de lună.

Acestea pot fi conturi bancare la propriu, pot fi pușculițe sau o aplicație de administrare a banilor, așa cum este în cazul meu.

Primul contNecesități

30% din tot ce câștig se duc în contul pentru necesități. Printre aceste necesități se numără: chiria, întreținerea, facturile, mâncarea, etc. La început procentul a fost de 60%, dar cu timpul, pe măsură ce mi-am crescut venitul anual, am reușit să păstrez nevoile la același nivel, adică am păstrat constantă suma acestor cheltuieli.

Al doilea contEducație

Pentru educația familiei alocăm 10% din venitul nostru. Acești bani sunt investiți, în general, în cursuri, cărți sau coaching. Daca într-o lună nu găsești în ce să investești suma respectivă, nu te îngrijora. Banii rămân în cont, iar în luna următoare vei dispune de o sumă mai mare pentru cursul sau cartea dorite.

Al treilea contInvestiții

Am început cu un procent de 10% si l-am tot crescut, în prezent aflându-mă la 40% investiții din câștigul meu lunar. Aici poți să împarți contul în subcategorii, în funcție de portofoliul pe care ți-l faci: acțiuni, obligațiuni, titluri de stat și alte instrumente.

Al patrulea cont – Plăceri

Pentru plăceri aloc 5% din venit. Aici putem vorbi despre ieșirile la restaurant, cinema, obiecte vestimentare, lucruri de care nu ai neapărată nevoie, doar îți oferă plăcere.

Al cincilea cont – Călătorii

Pentru ca este un punct important pentru mine, si îmi place enorm să călătoresc, aici distribui 10% din venit. Daca călătoriile nu se numără printre pasiunile tale, atunci îl poți înlocui cu un cont de economii pe termen lung, unde îți aduni banii pentru o mașină sau ceva mai costisitor.

Acest cont îl poți folosi la început, pentru backup, până în momentul în care acesta îți este suficient pentru o perioadă de 6 luni, iar apoi îl poți aloca așa cum îți dorești. Pe canalul meu de youtube, găsești un video despre back-up, daca îți dorești sa afli mai multe.

Al șaselea cont – Donații

Acest cont este pentru a oferii înapoi societății o parte din ce câștig, ca și recunoștință. Iar aici aloc 5% din venitul meu. În această categorie intră donațiile, care pot fi în diferite moduri.

Aceste valori pot fi schimbate în funcție de obiectivele pe care le ai. Iată cum ne recomandă T. Harv Eker să ne administrăm banii:

Ca și instrumente de administrare a acestor conturi recomand două variante:

  1. Excel-ul – dacă știi să-l folosești, calculele pot deveni foarte complexe.
  2. Aplicațiile mobile – pentru că toată lumea are un telefon smart. Printre aplicațiile pe care le-am testat, se numără:
    • Home Budget
    • Manager de cheltuieli
    • CashControl

Eu folosesc de câțiva ani aplicația Home budget pentru că este editabilă și mi-am personalizat-o după nevoile mele. Mi-am creat categoriile de cheltuieli, venituri, conturi, pot scoate diferite rapoarte lunare sau anuale, și poate fi sincronizată și cu alt telefon, ceea ce o face utilă pentru familii.

De ce facem toate acestea? Pentru că așa cum spune T. Harv Eker:

Singura mare diferență dintre succesul și eșecul financiar este cât de bine îți administrezi banii.

Cărți recomandate:

Secretele mintii de milionar T. Harv Eker: https://bit.ly/3gcrvlC

Cel mai bogat om din Babilon – George S. Clason: https://bit.ly/2yU104o

Drumul catre libertatea financiara – Bodo Schafer: https://bit.ly/36XueMp

Dacă preferi varianta video:

Cam așa îmi administrez eu lunar banii. Tu ce conturi ți-ai stabilit?

Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.


Distribuie dacă ți-a plăcut:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui