fbpx

#103 Standardul Bitcoin – Saifedean Ammous

standardul bitcoin

Bitcoin este o inovație financiară care poate fi comparată cu internetul în ceea ce privește impactul pe care îl va avea asupra societății și economiei globale în viitorul apropiat.

Saifedean Ammous

Despre carte:

Standardul Bitcoin este o carte scrisă de Saifedean Ammous, în care abordează diferite subiecte economice, monetare și politice pe lângă Bitcoin

Cartea este împărțită în 3 părți:

 • Prima parte explica ce sunt banii, și care sunt funcțiile și proprietățile acestor.
 • A doua partea pune în discuție implicațiile individuale, sociale și globale ale formelor monetare durabile și precare, de-a lungul istoriei.
 • A treia partea explica modul de funcționare a retelei Bitcoin și prezinta cele mai notabile atribute ale sale.

Partea faină a cărții este faptul că autorul reușește să explice cu claritate noțiuni tehnice complexe legate de economie și blockchain, într-un limbaj accesibil pentru cititorii care nu au cunoștințe tehnice avansate.

Cartea conține, de asemenea, numeroase exemple și studii de caz care ilustrează modul în care Bitcoinul poate fi utilizat ca un mijloc de plată și de stocare a valorii.

În plus, autorul argumentează că Bitcoinul ar putea juca un rol important în protejarea economiilor indivizilor împotriva inflației și devalorizării monetare, datorită limitării ofertei de Bitcoin la 21 de milioane de unități și a procesului de minerit care încetinește ritmul de creștere a ofertei de monede noi.

În concluzie, „Standardul Bitcoin” abordează mai multe subiecte legate de economie, finanțe și tehnologie, oferind o perspectivă mai largă asupra modului în care Bitcoinul se încadrează în aceste domenii și cum poate fi utilizat pentru a îmbunătăți sistemul monetar actual.

Din punctul meu de vedere este o carte care merită citită de oricine, indiferent dacă crezi sau nu în Bitcoin, pentru că te va ajuta să înțelegi mai bine economia monetară și totodată această nouă tehnologie, care, mai devreme sau mai târziu, că o fi Bitcoin sau altă monedă, ea va fi implementată, pentru că lucrurile oricum vor evolua.

Țin minte când au aparut telefoanele cu touchscreen și sistem de operare, pe care mulți le respingeau drastic, iar acum au ajuns și părinții lor să le folosească.

Iar această carte nu constituie o reclamă sau invitație spre a cumpăra Bitcoin, ci să te ajute să înțelegi economia și modul în care a fost îndeplinită funcția banilor de-a lungul istoriei.

Pentru că, pentru a înțelege Bitcoin, trebuie să înțelegem banii, iar pentru a înțelege banii, este indispensabil să înțelegem funcția și istoria banilor.

Pasaje din carte:

 • Banii emisi de stat poarta denumirea comuna de bani fiduciari. Cuvantul fiduciar provine din latinescul fiat, care înseamnă decret, ordin sau autorizare.
 • Pescarul care confectioneaza undita poate captura și mai mult peste pe ora decât un pescar care pescuieste cu propriile mâini.

  Însă, singura modalitate de a confecționa o undita este prin dedicarea unui timp suficient de munca care, deși nu oferă imediat un peste comestibil, produce o undita pentru pescuit.

  Aceasta este un proces nesigur, intrucat este posibil că undita să nu funcționeze, iar pescarul să-și fi irosit timpul în zadar.

  Nu doar că investiția necesita amânarea recompensei, dar presupune și un risc de ese, ceea ce înseamnă că investiția va putea fi realizata doar că o perspectiva a recompensei.
 • Principalul factor determinat al deciziilor unui individ este preferinta temporala. În timp ce preferată temporala și autocontrolul fiecărui individ variază de la situație la situație, de obicei o corelație puternică poate fi găsită între toate aspectele luării deciziilor.

  Realitatea care trebuie reținut este că soarta unui om va fi determinată în linii mari de aceste tranzacții între el și sinele său din viitor.
 • Unul dintre cele mai interesante aspecte ale Bitcoinului este faptul că nu are nevoie de nicio autoritate centrală pentru a-i asigura funcționarea. Este un sistem autoreglat care se bazează pe consensul distribuit al utilizatorilor săi.
 • Din moment ce Bitcoin se bazează pe matematică și criptografie, este aproape imposibil să fie manipulat sau falsificat, ceea ce îl face extrem de sigur și de încredere.
 • Bitcoin oferă o modalitate de a obține libertate financiară și de a evita intermedierile bancare costisitoare și ineficiente, prin permiterea transferurilor directe de la utilizator la utilizator.

Merită citită:

Cumpără cartea:

Celelalte recenzii:

Recomandări de cărți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui