Cu siguranță ai auzit despre cea mai cunoscută carte de educație financiară din lume, “Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki. Povestea este compusă din 6 lecții și este creată în jurul vieții lui Robert Kiyosaki, pe când era copil și primea sfaturi de la cei doi tați: cel biologic, era bogat în diplome, dar sărac financiar și tatăl celui mai bun prieten, care nu avea școală, dar a ajuns cel mai bogat om din Hawai.
Lecția 1 – Cei bogați nu muncesc pentru bani
Tatăl bogat spunea:
Banii lucrează pentru mine și nu invers.
Potrivit tatălui bogat, emoția principală, atunci când vine vorba de bani, este frica. Ea îi obligă pe cei mai mulți oameni să rămână la un loc de muncă, deoarece se tem că nu pot plăti facturile sau că nu vor avea suficienți bani.
Iar a doua emoție este lăcomia: dacă le oferi mai mulți bani, majoritatea oamenilor își cresc cheltuielile și stilul de viață. Gândesc că “dacă tot câștig mai mult, o să-mi cumpăr o mașină mai scumpă”, dar inflația stilului de viata îi ține săraci.
Dacă nu vrei să devii sclavul banilor, trebuie să îți asumi responsabilitatea și să iei decizii sănătoase, pe termen lung, nu ghidate de emoții.
Lecția 2 – De ce trebuie predat alfabetul financiar
Tatăl bogat credea că:
Banii, fără inteligență financiară, sunt bani care în curand vor fi pierduți.
Acesta este și motivul pentru care cei care primesc o sumă mare de bani, sau câștigă la loto, ajung înapoi la același nivel financiar sau chiar mai săraci. De aceea, educația financiară este atât de importantă.
Școlile sunt concepute pentru a produce angajați buni și nu angajatori, asemeni unei “fabrici de angajați”. Școala nu te învață cum să faci bani, ce faci cu ei odată ce îi faci,cum să-i păstrezi și cum îi înmulțești sau cum să-i pui să lucreze pentru tine.
Dacă doresti să devi independent financiar, trebuie să înveți alfabetul financiar! În lipsa lui, e ca și cum ai încerca să îți construiești, pe o fundație de casă cu un etaj, un zgârie-nori, dar tot timpul se va prăbuși. Dezvoltă-ți o fundație puternică, adică o educație financiară, și banii vor veni.
Lecția 3 – Vezi-ți singur de afacerea ta
A avea un job sau o afacere nu sunt unul și același lucru. Dacă vrei siguranță financiară nu te concentra pe job, concentrează-te pe propria afacere și dezvoltarea de active.
Problemele financiare sunt adesea rezultatul direct al oamenilor care muncesc toată viața pentru altcineva, iar la final, mulți nu vor avea nimic atunci când vor ieși la pensie, fiindcă își folosesc viața pentru a dezvolta afacerea altcuiva.
Tatăl bogat recomandă achiziționarea și acumularea de active generatoare de venituri, cum ar fi: acțiuni, obligațiuni, imobiliare, redevențe, etc.
Lecția 4 – Istoria impozitelor și puterea companiilor
Ideea impozitelor a fost aceea de a pedepsi oamenii bogați sau, cel puțin, asta s-a crezut. În realitate, cei săraci și clasa de mijloc au fost dezavantajați deși, chiar oamenii care au acceptat-o, au și votat-o. Iar după, cei care guvernau țara au dat de gustul banilor, apetitul lor a crescut, crescând impozitele și taxele.
Oamenii bogați înțeleg alfabetul financiar și știu să folosească acest sistem în favoarea lor, având cunoștințe în cele patru mari domenii:
- contabilitate – înțeleg cifrele din spate,
- investiții – pun banii să se înmulțească,
- piață – înțeleg cererea și oferta,
- drept – cunosc avantajele fiscale.
Iar toate acestea îi fac să înțeleagă cum să își protejeze și să-și crească activele.
Lecția 5 – Cei bogați inventează banii
Conceptul de bani este creat de oameni, este o iluzie la care contribuim cu toții, iar singurul lucru care ne oprește din a deveni bogați este neîncrederea în propria persoană.
În timp ce majoritatea oamenilor se bazează pe noroc și așteaptă oportunitatea să vină, cei bogați creează oportunități din obstacole. În lumea reală, nu cel inteligent reușește, ci acela care are curaj și acționează.
Dacă nu gândești mare și nu îți asumi riscuri, îți vei petrece întreaga viață așteptând să vină oportunitatea perfectă, dar care nu va veni niciodată…
Lecția 6 – Munciți ca să învățați, nu munciți pentru bani
În afară de ce învățăm în școală, trebuie să învățăm și abilitățile necesare pentru a obține succesul financiar.
Cum ne spue Kiyosaki:
Angajații lucrează suficient de mult pentru a nu fi concediați, iar angajatorii plătesc angajaților suficient pentru a nu renunța.
Lucrând pentru a dobândi abilități, care te vor servi mai târziu, este mai valoros decât să lucrezi pentru bani.
Domeniile pe care ar trebui să ne concentrăm sunt: management, comunicare, vânzări și marketing. Acestea sunt domenii pe care oamenii ar trebui să le dobândească pentru ai ajuta să ajungă la libertatea financiară.
Mai vrei să fii bogat?
Dacă răspunsul este da, va trebuie, prima dată, să depășești următoarele obstacole:
- Frica de a pierde bani: nimănui nu îi face plăcere să piardă bani dar nu există nici un om bogat care să nu fi pierdut, în schimb, cunosc mulți oameni săraci care au ținut cu dinții de ei și nu pierdut un ban toată viața.
- Scepticism: “nu sunt suficient de deștept” sau “nu o să meargă această idee”. Dacă nu încerci, nu vei ști dacă o să meargă, dar vei ști sigur că nu ai încercat.
- Lenea: nu spune “nu-mi permit asta”, întreabă-te, “cum pot să-mi permit asta”, “ce trebuie să fac pentru a-mi permite?”
- Obiceiurile zilnice: viața noastră este o reflectare a obiceiurilor pe care le avem.
- Vrei să arăți fit, va trebuie să faci exerciții constant și să mănânci sănătos.
- Vrei să ai bani, va trebuie să ai niște obiceiuri în această direcție.
- Orgoliul.
Cum spune tatăl bogat:
Ceea ce știu este ceea ce mă ajută să fac bani. Ceea ce nu știu mă face să pierd bani. De câte ori am fost arogant am pierdut bani. Pentru că atunci când sunt arogant, cred sincer că lucrurile pe care nu le știu nu sunt importante.
10 Pași pentru a porni
- Ai nevoie de un motiv puternic: drumul este lung și anevoios și, altfel, vei renunța ușor.
- Alege zilnic să investești în educația ta: cumpără cărți, mergi la seminarii, la cursuri; rareori cei aroganți citesc sau cumpără cărți.
- Alege-ți cu grijă prietenii: esti suma celor mai apropiați prieteni și nu-ți lua sfaturi de la prietenii tăi săraci sau speriați.
- Stăpânește o formulă și apoi învață alta: pentru a face pâine fiecare brutar are o anumită rețetă, același lucru este valabil și în cazul banilor.
- Plătește-te pe tine prima dată: ca să te poți îmbogăți, ai nevoie de autodisciplină, ai nevoie să te stăpânești, altfel vei face praf banii pe care-i câștigi. Când câștigi o sumă de bani, economisește un anumit procent prima dată și, cu restul, plătește-ți cheltuielile (chiria, mâncare, etc.)
- Plătește-ți bine brokerii: aici este vorba de puterea unui sfat bun, venit din partea cuiva competent, cere sfaturi de la experți și nu de la vecini.
- Fii “darnic precum un indian”: când oferi ceva sau faci o investiție, pune-ți întrebarea “cât de repede îmi pot recupera banii și care este profitul investiției?”.
- Activele duc la cumpărarea de lux: atunci când reușim să adunăm niște economii, avem tendința de a le cheltui pe obiecte ce nu reprezintă o nevoie, ca de exemplu, ne luăm o mașină nouă, deși mașina veche este funcțională. Dar având bani, încep să apară și dorințele.
- Nevoia de eroi: mulți vorbesc despre cât este de greu este să reușești și să ai succes. De aceea, trebuie să ne alegem eroi, pentru că ei te inspiră, îți arată cum să faci lucrurile prin cărțile lor, iar dacă ei pot, poți și tu.
- Învață-i și pe alții și vei fi răsplătit: puterea dăruirii. De câte ori simți că-ți lipsește ceva, mai întâi dă ceea ce dorești și vei primi înapoi însutit. Acest lucru este valabil pentru bani, iubire și prietenie.
Era odată un om care stătea cu niște lemne de foc lângă el, într-o noapte geroasă, și țipa la soba lui: „Când o să-mi dai ceva căldură, o să bag niște lemne pe foc.”