Nici o ființă umană nu va mișca vreodată un mușchi fără un motiv și nu va acționa într-un anumit fel decât dacă există mai multe avantaje decât dezavantaje, mai multe beneficii decât dezavantaje.
John Demartini
Despre carte:
The Values Factor de John Demartini ne oferă o perspectivă profundă asupra elementului central care stă la baza deciziilor, acțiunilor și aspirațiilor noastre: valorile personale.
Cartea este o combinație de psihologie, filosofie și strategii practice, toate construite în jurul ideii centrale că înțelegerea și onorarea propriilor valori poate duce la o viață mai împlinită și mai echilibrată.
Demartini argumentează că fiecare individ are un set unic de valori pe care le consideră importante. Aceste valori influențează modul în care ne comportăm, deciziile pe care le luăm și ceea ce ne aduce fericire.
Cartea trece prin fiecare arie a vieții și, folosind diverse exemple personale și exerciții practice, îți arată cum îți poți schimba percepția asupra unei situații aparent negative.
Unul dintre punctele forte ale cărții este abordarea completă a subiectului, pentru că atunci când finalizezi cartea nu simți că lipsește ceva și totodată pragmatică.
Cartea nu se limitează doar la a discuta importanța valorilor, ci oferă și exerciții și instrumente pentru a te ajuta să-ți identifici și să lucrezi cu valorile tale. Acest lucru transformă cartea într-un manual de lucru, nu doar o meditație teoretică asupra valorilor.
Cu toate acestea, unii s-ar putea să nu rezoneze cu tehnica de lucru și modul în care abordează acest subiect, care poate părea puțin dogmatic.
În concluzie, The Values Factor este, din punctul meu de vedere, esențială pentru cei care caută să se dezvolte și să înțeleagă mai bine modul în care funcționează viața.
Testul pentru aflarea valorilor:
https://drdemartini.com/values/start
Pasaje din carte:
- Creșterea și dezvoltarea umană optimă are loc la granița dintre sprijin și provocare. Acest lucru a fost demonstrat biologic la aproape toate speciile,la fel cum lanțul trofic are nevoie atât de prădător, cât și de pradă. Avem nevoie de sprijin, care este ca și hrana. De asemenea, avem nevoie de provocări, care sunt ca niște prădători, care ne mențin în alertă. Pentru a continua să creștem și să evoluăm ca specie, trebuie să le avem pe amândouă.
Așadar, chiar dacă căutăm oameni care să ne susțină cele mai înalte valori, atragem oameni care ne provoacă cele mai înalte valori.
- Ori de câte ori te trezești spunând: „Ar trebui să…”, „trebuie să…” sau „chiar trebuie să…”, poți fi destul de sigur că vorbești despre idealisme sociale sau despre valorile unei autorități externe în loc să îți exprimi propriile tale adevărate valori supreme. Când te auzi spunând: „Îmi doresc să…”, „Aleg să…” sau „Îmi place să…”, atunci știi că vorbești despre un obiectiv care este cu adevărat valoros pentru tine.
- Unul dintre lucrurile cele mai puternice despre valorile noastre este modul în care ele reflectă ceea ce a fost perceput ca lipsind în viața noastră – aparent dificultățile, provocările, obstacolele, necazurile sau golurile. Ceea ce percepem că lipsește declanșează o nevoie puternică pentru exact acel lucru. Percepția lipsei sau a vidului creează o valoare corespunzătoare care ne conduce până când ne simțim împliniți.
- Dacă există ceva ce crezi că ți-ar plăcea să ai în viața ta – cum ar fi o carieră mai satisfăcătoare, un partener de viață sau o mai mare libertate financiară – pot să-ți spun că motivul pentru care nu-l ai încă în forma respectivă este aproape sigur faptul că nu-l prețuiești suficient de mult. Există altceva pe care îl prețuiești mai mult, iar acela este locul în care s-au dus energia, timpul, banii și concentrarea ta, fie că ești conștient sau nu de acest lucru.
Atunci când prețuiești cu adevărat ceva, ești în permanență în căutarea unor oportunități de a îndeplini acea valoare. Vei observa oameni, locuri, lucruri, idei sau evenimente pentru a-ți împlini valoarea pe care o altă persoană le va rata cu siguranță. Îți vei mobiliza energia pentru a profita de acele oportunități. Și îți vei pune la bătaie toate resursele mentale, fizice și spirituale pentru a te asigura că vei împlini ceea ce cauți cu adevărat.
- Valorile tale cele mai înalte îți determină atenția, reținerea și intenția: ceea ce observi, ceea ce îți amintești și ceea ce intenționezi sau asupra căruia acționezi. Cunoașterea celor mai înalte valori ale tale îți sporește considerabil răbdarea și perseverența.
- Cum știi dacă trăiești în conformitate cu adevăratele tale valori cele mai înalte?
Uită-te doar la viața ta, acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele.
- Cum vă dați seama dacă trăiți după propriile valori sau după cele ale altcuiva? Există două modalități simple de a vă da seama:
1. Ori de câte ori încerci să trăiești după valorile altcuiva, te trezești spunând „ar trebui”, „ar trebui” și „trebuie”.
2. Atunci când nu reușești să faci ceea ce credeai că „ar trebui”, experimentezi ABCD-urile negativității – furie, vină, critică și disperare – îndreptate către tine însuți
- Dacă cea mai mare valoare a ta este religia ta, te-ai putea identifica spunând: „Sunt creștin”, „Sunt musulman” sau „Sunt evreu”. Dacă cea mai mare valoare a ta este aspectul fizic, ai putea răspunde: „Sunt o femeie frumoasă” sau „Sunt un bărbat adevărat!” Dacă cea mai mare valoare a ta este întruchipată de un hobby sau de o vocație, ai putea spune: „Sunt un colecționar de discuri de epocă”, „Sunt un jucător de golf” sau „Sunt un călător experimentat”.
Ceea ce prețuiești cel mai mult determină cine ești.
- Ce anume mi-ar plăcea absolut mult să fac și cum pot fi plătit bine pentru asta?
Aceasta este una dintre cele mai bune întrebări pe care ți le poți pune, pentru că în acest fel vocația și vacanța ta pot deveni același lucru. A-i ajuta pe oameni să facă ceea ce le place – care este, de asemenea, ceva ce îți place ție – este cel mai mare și mai satisfăcător serviciu pe care îl poți oferi.
- Cele mai înalte valori ale tale vor determina în cele din urmă acțiunile tale. Ceea ce faceți este, prin definiție, ceea ce doriți să faceți în mod conștient sau inconștient. Fiecare acțiune pe care o întreprinzi reflectă ceea ce este cel mai important pentru tine. Dacă spui: „Mi-ar plăcea să mă joc cu copiii mei, dar trebuie să mă duc la serviciu, altfel voi fi concediat”, ceea ce spui de fapt este: „Este mai important pentru mine să am un loc de muncă și să aduc un venit și să asigur familiei mele un o anumită siguranță financiară decât să mă joc cu copiii mei”.
Ceea ce faci de fapt dezvăluie ce este cel mai important pentru tine.
- Indiferent de ce spun oamenii, nu vor continua să facă ceea ce fac dacă nu văd mai multe avantaje decât dezavantaje în a face acest lucru.
- Valorile tale, după cum am văzut, sunt determinate de golurile tale. Ele sunt o încercare de a umple ceea ce este perceput ca lipsind sau de a rezolva ceea ce este perceput ca fiind necunoscut. Așa cum implicau învățăturile lui Aristotel, golul perceput de tine îți conduce împlinirea. Vidul tău îți conduce valoarea.
- Viața ne oferă multe modalități de a învăța aceste lecții – dar relațiile sunt una dintre cele mai bune școli pe care le cunosc.
- O relație nepăsătoare este una în care îți proiectezi propriile valori cele mai înalte asupra celeilalte persoane, judecându-le după valorile tale cele mai înalte și fără a lua în considerare sau a onora valorile lor cele mai înalte.
O relație de care îți pasa este cea în care gândiți în termenii celor mai înalte valori ale partenerului, fără a le lua în considerare pe ale dvs.
Cum pot doi oameni diferiți să creeze o relație împlinită?O modalitate este să stăpânești arta comunicării: să înveți cum să comunici ceea ce prețuiești cel mai mult în funcție de cele mai înalte valori ale celeilalte persoane.
- Atunci când partenerii, membrii familiei sau prietenii noștri își exprimă dragostea pentru noi, o fac adesea manifestându-se sau exprimându-se prin intermediul celor mai înalte valori ale lor, nu ale noastre – iar acest lucru poate face ca uneori să fie dificil să vedem cât de mult ne iubesc. Un tată care pune mare preț pe educație își va exprima dragostea cumpărându-i copilului său o carte plină de informații valoroase. Poate că copilului nu-i place să citească – poate că în schimb îi place să se joace pe calculator. Astfel, tatăl își exprimă dragostea urmând propriile sale valori cele mai înalte, nu pe cele ale fiului său. Dar dragostea este reală, chiar dacă copilul poate pur și simplu nu o înțelege pe deplin.
- Etichetele sunt pur și simplu așteptări nerealiste pe care oamenii cu un set de valori le proiectează asupra altor persoane cu care nu știu cum să comunice eficient.
- Copiii voștri vin prin voi, nu la voi. Ei sunt aici pentru a te învăța, la fel de mult cum tu ești aici pentru a-i învăța pe ei.
Spuneți-mi ce ați dori întotdeauna să facă copiii dumneavoastră și probabil că ei vor reprima. Spuneți-mi ce nu ați vrea niciodată ca copiii dumneavoastră să facă – și probabil că ei se vor specializa.
- Dacă nu vă umpleți ziua cu sarcini de înaltă prioritate, care să vă inspire, ziua se va umple cu multe sarcini frustrante, de prioritate scăzută sau cu distrageri.
- Legea lui Ricardo a fost creată de economistul David Ricardo din secolul al XVIII-lea. Aceasta afirmă că fiecare țară din lume are o resursă sau o marfă care constituie nișa sa de specialitate: ceva la care este cea mai bună sau care îi oferă un avantaj competitiv. Ori de câte ori o țară își propune să exporte această specialitate, economiile din țara respectivă cresc. Această lege se aplică și în viața dumneavoastră. Atunci când vă concentrați asupra celor mai înalte valori ale dumneavoastră, vă valorificați cele mai mari resurse și împărtășiți aceste resurse cu lumea. Atunci când „exportați” aceste resurse, nu numai că sunteți cel mai profitabil, dar și lumea beneficiază.
- Nu cred în ideea de eșec. Cred că ceea ce majoritatea oamenilor numesc eșec este pur și simplu feedback. Atunci când ești cu adevărat inspirat de ceva, iar acest lucru este legat de cele mai înalte valori ale tale, nu poți eșua, pentru că nu renunți. Pur și simplu continui să îți urmărești obiectivul.S-ar putea să cazi, poate chiar de mai multe ori, dar vei continua să te ridici din nou.
- De fiecare dată când îți stabilești un obiectiv care nu este congruent cu cele mai înalte valori ale tale, este probabil să tergiversezi, să eziți și să fii frustrat în încercarea de a-ți îndeplini obiectivul.
- Nu există lipsă de bani pe această planetă. Cu toate acestea, există unii oameni care nu sunt suficient de motivați pentru a ieși și a efectua serviciile de care mulți alți oameni au nevoie pentru a-i genera sau câștiga.
Faptul de a nu oferi un serviciu, de a nu aprecia valoarea și scopul banilor și de a nu te prețui pe tine însuți este ceea ce ține banii departe de tine.
- Una dintre cele mai bune modalități pe care le cunosc pentru a-ți extinde orizonturile este să începi să delegi altora orice sarcini care nu te inspiră și care nu sunt de cea mai mare prioritate pentru tine, astfel încât să te poți concentra doar pe activitățile cele mai productive, profitabile, semnificative și inspiratoare.
- Percepțiile tale despre lume sunt filtrate prin ierarhia ta de valori. O mamă a cărei cea mai mare valoare sunt copiii ei va merge printr-un mall și va vedea un magazin de haine pentru copii, un chioșc cu cărți pentru copii și poate o zonă de joacă pentru copii. Un antreprenor a cărui cea mai mare valoare este afacerea și profitul vede ratele de ocupare, ratele de închiriere pe metru pătrat, traficul pietonal și costurile de întreținere.
- Atunci când vocea și viziunea din interior sunt mai profunde și mai puternice decât toate opiniile din exterior, ai început să-ți stăpânești viața.