Greșeli banale în privința finanțelor personale se fac tot timpul, dar este important să rețineți că alegerile pe care le faceți astăzi și obiceiurile pe care le formați acum vă pot afecta restul vieții financiare. Iată 10 greșeli financiare frecvente care îți pot îngreuna viața.
1. Nu știi unde ți se duc banii
Mulți consideră că monitorizarea cheltuielilor este o pierdere de timp. Dar dacă nu-ți urmărești cheltuielile, nu ai control asupra banilor, și chiar dacă ai un venit bun, fără o monitorizare constantă, la final de lună poți rămâne fără bani, momente pe care probabil le-ai trăit deja.
Îți recomand să începi să-ți urmărești cheltuielile 2-3 luni, notându-le într-o aplicație, ca să-ți poți face o imagine asupra lor: care sunt cele fixe, cele variabile, influențabile, etc.
Dacă ai aflat unde ți se duc banii în fiecare lună, poți să-ți bugetezi venitul în mai multe pușculițe, pe nevoie, plăceri, sau să-ți stabilești un obiectiv de economisire, unul de investiții și așa mai departe. În funcție de asta poți să-ți faci un plan pentru pensionare anticipată, pentru familie sau cum să-ți îndeplinești visurile.
Având un plan și știind încotro te îndrepți, poți lua niște decizii mult mai bune pe termen lung.
2. Lipsa unui fond de siguranță
Când începi să ai un job și vrei să îți achiziționezi ceva mai costisitor, spui: o să-l iau la salariu, luna următoare. Doar că realizezi că tot timpul apar un lanț de cheltuieli neprevăzute, de exemplu, ți se strică mașina de spălat, expiră asigurarea, ai nevoie la dentist, etc. Acestea sunt probleme minore, dar pot apărea unele mai complicate, ca de exemplu concedierea sau o problemă de sănătate gravă, că tot ne dă COVID-ul bătăi de cap.
Soluția este simplă, îți faci un fond de siguranță, sau chiar două. Unul de urgență mai mic, în caz de ți se strică mașina și unul de siguranță în caz de rămâi fără job, care să-ți acopere cheltuielile și nivelul de trai pe minim 6 luni.
Dacă nu vrei dureri de cap, îți recomand să-l faci cât mai repede.
3. Cheltuieli excesive
Mulți bani se pierd adesea leu cu leu sau euro cu euro. Nu pare mulți atunci când bei din când în când câte un Cico pe terasă, îți iei câte un pachet de țigări sau iei săptămânal masa în oraș.
Să luăm un exemplul cu masa în oraș. Pe care, probabil, nu o iei singur și estimez că te costă 100 lei pentru două persoane, iar în decurs de un an, suma aceasta ajunge la 5200 lei. Vrei să luăm în calcul și alte cheltuieli similare?
Sunt bani cu care îți poți plăti datoriile, cum ar fi ratele la bancă sau cu care îți poți construi fondul de siguranță. Dacă ai probleme de genul acesta, ar fi indicat să eviți aceste cheltuielile mărunte la prima vedere.
4. A trăi de la salariu la salariu
Dacă analizăm datele oferite în 2017 de banca mondială, putem trage concluzia ca aproximativ 78% din români nu economisesc, ci trăiesc de la salariu la salariu. Vezi asta lună de lunp, când, după 2 săptămâni de la plata salariului, încep să apară cererile pentru avans ale echipei și, până la următorul salariu, sunt nevoiți să strângă cureaua.
Dacă te afli în situația asta, nu-ți rămâne decât să începi să-ți monitorizezi cheltuielile și, când îți intră salariu, să îl împarți procentual în diferite bugete.
5. Stil de viață cu bani împrumutați
Folosirea cardurilor de credit a devenit o normalitate, se vede asta și în statistici. În 2019 conform BNR, în Romania a fost depășit pragul de 3 milioane de carduri de credit.
Aceste carduri îți creează iluzia că poți cheltui mai mult decât câștigi, dar în final se transformă într-o notă de plată, la pachet cu multe comisioane și dobânzi uriașe, iar cumpărăturile pe care le-ai făcut inițial la un super preț, devin niște cumpărături scumpe în final.
Îți recomand să nu folosești cardurile de credit, dacă nu ai o situație financiară foarte bună. Ele pot fi utile dar trebuie să știi să le folosești inteligent.
6. Cumpărarea unei mașini
Potrivit Direcției de Înmatriculări Auto, în 2019 s-au înmatriculat peste 160.000 de mașini noi și peste 600.000 de mașini second hand și-au schimbat proprietarul.
Doar că, foarte puțini din acești noi proprietari au plătit cash sau cu banii lor, majoritatea au fost cumpărate prin credit sau cu banii economisiți plus ceva împrumut de pe la rude și prieteni. Cred că ai văzut asta în jurul tău, la prieteni, colegi de serviciu sau rude.
În România, mașina nu este un mijloc de transport, este o modalitate prin care ne arătăm statutul financiar. Altfel nu se poate explica numărul de mașini marca Porsche și BMW, raportat la nivelul de trai. Consider că este o greșeală și sunt de acord cu ce spune Dave Ramsey:
Cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, cu bani pe care nu îi avem, pentru a impresiona oameni pe care nu-i simpatizăm.
7. Cumpărarea unei locuințe
România este în top ca și număr de proprietari, având în vedere că peste 96% din imobile sunt deținute de cei care locuiesc în ele, clasându-ne astfel pe primul loc în Europa.
Pe lângă asta, avem tendința să ne cumpărăm o locuință cât mai mare, în cazul caselor cu 1-2-3 etaje, deși probabil familia nu o sa fie mai mare de 3-4 membri. Dar suntem atât de entuziasmați când facem asta, încât nu luam în calcul ratele pe următorii 30 de ani, taxele si impozitele, întreținerea și prețul plătit.
8. Abonamente fără sfârșit
Suntem într-o perioadă în care alegem foarte des abonamentul, fie ca este la telefon, Netflix, sală, TV, tot felul de platforme sau servicii. Iar când ești strâmtorat cu banii, trebuie să vezi care dintre ele sunt absolut necesare, sau care îți aduc valoare, și la restul să renunți, mai ales dacă nu le folosești.
9. A nu investi
Acum ceva timp vorbeam cu o prietenă care este din Australia, căreia îi povesteam despre investiții și am rămas surprins să văd că știa mai multe lucruri decât mine. Pentru ea e ceva normal să ai bani investiți în diferiți indici sau companii. În schimb, la noi, se vorbește despre “jucat la bursă” și se asociază asta cu jucatul la păcănele.
Și aceiași greșeală se face și în educație. Avem impresia că după ce terminăm școala, se termină și educația noastră, iar investitul în educația ta este un moft. Din această cauză suntem și pe ultimul loc în Uniunea Europeana la educația financiară, cu un procent de 21%, media fiind de 52%. Asta înseamnă că doar 1 din 5 romani înțelege noțiunile financiare de baza. Începe să investești în tine!
10. A plăti prețul cel mai mare
Pur și simplu există prea multe căi pentru a evita să plătești scump. Ai posibilitatea de a compara prețurile în câteva secunde și de a lua de unde este mai ieftin. Ai posibilitatea de a cumpăra produse resigilate sau de ce nu, utilizate, putem negocia, putem folosi vouchere și așa mai departe. Îți ia doar câteva minute pentru a face asta.
Îți mai las câteva cuvinte înțelepte, de final, tot de la Dave Ramsey:
Nu sunt împotriva ideii de a te bucura de bani. Nu sunt de acord, însă, să cheltuiești bani atunci când ești în criză.
Cărți recomandate:
TOM CORLEY – Rich Habits, Poor Habits:
OCTAVIAN PANTIS – Musai List:
JAMES CLEAR – Atomic Habits:
Dacă preferi varianta video:
Tu ce greșeli ai făcut pana acum și cum le-ai depășit?
Nu ezita să ne împărtășești răspunsul tău în comentariile de mai jos.