Nu există bine fără rău, nici piscuri fără văi.
Eckhart Tolle
Despre carte:
Un pamant nou de Eckhart Tolle, autorul renumitei cărți “Puterea prezentului” considerată una dintre cele mai influente cărți spirituale ale timpului nostru.
Tema cărții “Un pamant nou” este trezirea omului la conștiința de sine și ne vorbeşte în principal, despre puterea ego-ului, definit ca vocea care se aude neîntrerupt în mintea noastră şi cu care ne identificăm, ajungând să fim posedaţi de ea, iar sinele pus în umbră.
Subiectul este abordat atât prin natura psihosociologică, dar și spirituală, folosind exemple atât științifice cât și din sfera religioasă. Deși nu am rezonat foarte mult cu cartea “Puterea Prezentului” pe care am citit-o acum câțiva ani și pe care aș vrea să o recitesc, aceasta de față, m-a fascinat prin modul în care este analizat egoul, atat de simplu de și logic, dar în același timp extrem de profund și detaliat.
Recomand cartea oricărei persoane care vrea să-și reducă zgomotul din minte și-n același timp să-și schimbe puțin modul în care vede lumea.
De reținut:
- Viața vă va da acea experiență care va fi de mare ajutor pentru evoluția conștiinței voastre. De unde știi că aceasta este experiența de care ai nevoie? Pentru că aceasta este experiența cu care vă confruntați în acest moment.
- Ego-ul tinde să echivaleze predicatul „a avea”: am, deci sunt. Și cu cât am mai mult cu atât sunt mai mult. Ego-ul trăiește prin comparație. Modul în care ești văzut de ceilalți devine modul în care te vezi pe tine. Dacă toata lumea ar trăi în case impozante sau dacă toată lumea ar fi bogată, toate acestea n-ar mai servi la potențarea sentimentului de sine, deci nu ar mai conta. Cum poți să renunți la atașamentul față de lucruri? Nu poți, este imposibil. Atașamentul față de lucruri dispare atunci când nu mai cauți să te identifici cu ele.
- Interacțiunile umane autentice devin imposibile atunci când te pierzi într-un rol. Modul în care te adresezi unui ceo al unei companii poate fi diferit de modul în care te adresezi portarului. O serie de tipare de comportament condiționate intră în vigoare între doua persoane și determină natura interacțiunii. Cu cât se identifică mai mult oamenii cu rolurile respective cu atât mai neautentice devin relații lor.