Dacă începi să vezi pierderile ca pe niște oportunități de a te dezvolta învățând ceva din ele, atunci vei deveni de neînvins.
John Wooden
Despre carte:
John Maxwell este autorul cu care am început în dezvoltare personală și care m-a ajutat cel mai mult la începutul carierei, fiind un guru în leadership.
Această carte este despre a-ți schimba atitudinea din „uneori câștigi, uneori pierzi”, în „uneori câștigi, uneori înveți”. John Maxwell își păstrează stilul de a scrie care este ușor de înțeles, plin de exemple personale și citate din colecția lui adunată de-a lungul anilor.
De reținut:
- Cele 11 capcane în care oamenii au tendința să cadă:
- Capcana greșelii: „Mi-e teamă ca nu cumva să fac ceva greșit.” Eșecurile ne trag înapoi!
- Capcana oboselii: „Mă simt epuizat astăzi.” Eșecurile ne seacă de puteri.
- Capcana comparației: „Ceilalți sunt mult mai calificați decât mine.” Eșecurile ne fac să ne simțim inferiori față de cei din jur.
- Capcana alegerii momentului potrivit: „Nu acum e momentul.” Eșecurile ne fac să ezităm.
- Capcana inspirației: „Simt că nu-mi place ceea ce fac acum.” Eșecurile ne demotivează.
- Capcana stabilirii priorităților: „Poate că nu e chiar atât de important.” Eșecurile ne fac să trecem cu vederea situația de ansamblu.
- Capcana perfecțiunii: „ Există cu siguranță modalitatea perfectă de a proceda, iar eu trebuie să descopăr înainte de a începe ceva.” Eșecurile ne fac să ne îndoim de propria persoană.
- Capcana așteptărilor: „Am crezut că o să fie mai ușor, dar nu a fost așa.” Eșecurile ne fac să vedem mai degrabă dificultățile.
- Capcana echitabilității: „Nu eu trebuia sa fac asta.” Eșecurile ne fac sa ne întrebăm: „De ce eu?”
- Capcana opiniei publice: „Dacă dau greș, ce vor crede ceilalți?” Eșecurile ne paralizează.
- Capcana încrederii de sine: „Dacă nu reușesc, înseamna că sunt un ratat.” Eșecurile ne fac să ne privim într-o lumină mai proastă.
- Cum poți învață din greșeli? Făcând o pauza și reflectând.