fbpx

#108 Walden sau Viața în pădure – Henry David Thoreau

Walden sau viata in padure

Oamenii au devenit uneltele uneltelor lor.

Henry David Thoreau

Despre carte:

Walden sau Viața în pădure este o carte scrisă de Henry David Thoreau care descrie experiența sa de a trăi în pădure timp de doi ani, în apropiere de Concord, Massachusetts. Cartea a fost publicată pentru prima dată în 1854 și a devenit una dintre cele mai importante opere ale literaturii americane.

Thoreau a decis să părăsească viața din oraș și să trăiască în natură pentru a se conecta mai bine cu lumea naturală și pentru a-și găsi un sens mai profund al vieții. Cartea descrie în detaliu experiența sa de a trăi într-o cabană simplă pe malul lacului Walden, în mijlocul naturii.

În „Walden”, Thoreau discută despre o gamă largă de subiecte, inclusiv filozofie, religie, natură, economie și societate. El explorează ideea de a trăi o viață simplă și autentică, îndemnând cititorii să-și reducă necesitățile și să se concentreze pe lucrurile esențiale ale vieții.

De asemenea, Thoreau discută despre importanța naturii și a legăturii noastre cu ea, subliniind faptul că trăim într-o lume plină de miracole și că trebuie să ne amintim mereu de acest lucru.

Cartea este scrisă într-un stil poetic și introspectiv, oferind cititorilor o perspectivă unică asupra lumii și asupra vieții. „Walden” a devenit una dintre cele mai influente opere ale mișcării transcendentaliste din America, care a promovat ideea de a trăi o viață simplă și autentică, de a fi conectat cu natura și de a-și găsi propria cale în lume.

Personal am perceput-o ca un manifest împotriva societății. Și, deși este o lectură plăcută, uneori se pierde prea mult în detalii; ca de exemplu, povestește 40 de pagini despre lacul de lângă casă.

Pasaje din carte:

 • Părerea omului despre sine este cea care determină, sau mai degrabă indică, destinul lui.

 • Vârsta nu te îndreptăţește mai mult decât tinerețea, nici măcar la fel de mult, pentru a fi sfătuitor, căci ea nu a profitat pe cât a pierdut.

 • Cât despre Îmbrăcăminte, ca să ajungem odată la partea practică a problemei, suntem probabil mai adesea conduşi de dragostea pentru nou şi de luarea în considerare a părerilor celorlalţi în obținerea ei, decât de adevărata ei utilitate.
 • Uneori îmi pun cunoştinţele la încercare cu teste ca acesta:
  Cine ar putea să poarte un petic sau măcar două cusături pe genunuchi?
  Cei mai mulţi se comportă de parcă ar crede că li s-ar prăbuşi toate perspectivele în viaţă dacă ar face aşa ceva. Le-ar veni mai uşor să se târască prin oraş cu un picior rupt decât cu un pantalon rupt.
  Adesea, dacă picioarele unui gentleman suferă un accident, ele pot fi vindecate; dar dacă un accident similar se întâmplă cu pantalonii, nu se mai poate face nimic.

 • Fiecare generaţie râde de moda veche, dar o urmează cu religiozitate pe cea nouă.

 • Eu zic să ne lăsăm treburile să fie două sau trei, şi nu o sută sau o mie; în loc de un milion, numără jumătate de duzină, ţine-ţi socotelile pe unghia de la degetul mare. În mijlocul acestei agitate mări a vieţii civilizate trebuie să ţii seama de atâţia nori şi atâtea furtuni şi nisipuri mişcătoare şi de o mie și una de alte lucruri, încât un om trebuie să trăiască, dacă nu se duce la fund înainte de a ajunge în port.
  Simplificaţi, simplificaţi.

  Ocoleşte acest pericol şi eşti salvat, fiindcă restul drumului e la vale.

 • A citi cărţi adevărate într-un spirit adevărat, este un exerciţiu nobil, unul care l-ar solicita pe cititor mai mult decât orice exercițiu pe care pun preț cutumele din prezent.

 • Suntem în cea mai mare parte mai singuri când ne ducem printre oameni decât atunci când stăm în camerele noastre.

 • Dacă vrei să înveţi toate limbile şi să te conformezi obiceiurilor tuturor popoarelor, dacă vrei să călătoreşti mai departe decât orice călător, să te adaptezi tuturor climelor, supune-te atunci preceptului filozofului antic şi explorează-te pe tine însuți.

 • Dacă un om nu ţine pasul cu tovarăşii săi, e poate din cauză că el aude un alt toboşar.
  Să păşească după muzica pe care o aude, oricât de domoală sau îndepărtată ar fi ea. Nu este important ca el să se maturizeze la fel de repede ca un măr sau ca un stejar.

 • Vecinii îmi povestesc despre aventurile lor cu domni şi doamne vestite, despre personalităţile pe care leau întâlnit la masă; dar toate acestea nu mă interesează mai mult decât conţinutul publicației Daily Times. Interesul şi conversaţia se concentrează mai ales asupra costumelor şi manierelor, dar gâsca rămâne gâscă indiferent de cum ai gătit-o.

Merită citită:

Cumpără cartea:

Celelalte recenzii:

Recomandări de cărți:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui