Țările sărace sunt sărace pentru ca cei care au puterea iau decizii care creeaza sărăcie.
Daron Acemoğlu
Despre carte:
De ce eșuează națiunile de Daron Acemoglu și James Robinson, o carte bazată pe 15 ani de cercetare, ne prezintă multiple dovezi istorice din Imperiul Roman, orașele Mayașe, Veneția, Uniunea Sovietică, America Latină, Anglia, Europa, Statele Unite și Africa, prin care ne arată originile puterii, ale prosperității și ale sărăciei.
Pentru oricine este interesat de aceste probleme și vrea să afle de ce eșuează națiunile, este o lectură obligatorie.
În medie un american este de 7 ori mai prosper decât un mexican, un peruvian de aproximativ 20 de ori mai prosper decât locuitorul mediu al Africii subsahariene și de aproximativ 40 de ori mai prosper decât locuitorul unor țări africane precum Mali, Etiopia și Sierra Leone.
Care este motivul pentru asemenea discrepanțe uluitoare? Cultura, poziționarea geografică, clima?
Se pare că nu. Istoria arată că nu există o legătură clară între climă sau geografie și succesul economic, cu toate că clima temperată are un avantaj, comparativ cu zonele tropicale. În schimb, se pare că există o legătură cu modul în care aceste zone au fost colonizate de-a lungul timpui, de instituțiile politice și economice create de om, fiind cele care stau la baza succesului economic sau a lipsei acestuia.
În Coreea de Nord sunt printre cei mai săraci oameni de pe pământ, în timp ce frații lor din Coreea de Sud sunt printre cei mai bogați.
Sudul a creat o societate care a stimulat economia, a recompensat inovația și a permis tuturor să participe la oportunități economice. În nord, instituțiile economice sunt diferite, toată puterea este centrată doar într-un singur loc, care a dus la multă represiune și, în final, la un rezultat total diferit.
La fel este și cu America de nord și America de sud, iar acest contrast ilustrează un principiu general. Instituțiile economice „incluzive” încurajează activitatea economică, creșterea productivității și prosperitatea economică. Drepturile la o proprietate privată garantată sunt centrale, dat fiind că doar cei cu astfel de drepturi vor fi dispuși să investească și să crească productivitatea.
Un om de afaceri care se așteaptă ca tot ceea ce câștigă să îi fie furat, expropriat sau luat prin taxe, nu va fi foarte stimulat să lucreze, ca să nu mai vorbim că nu va fi deloc stimulat să facă investiții și inovații. Iar de aici rezultă că dobândirea prosperității depinde de rezolvarea unor probleme politice elementare.
Deși nu sunt pasionat de istorie și politică, am ales să citesc cartea din cauza situației actuale din Ucraina, pentru a înțelege mai bine unele lucruri.
Pasaje din carte:
- Inovația tehnologică face societățile umane prospere, dar presupune și înlocuirea vechiului cu noul și distrugerea privilegilor economice și a puterii politice a anumitor oameni. Inovația tehnologică poate face societatea prosperă, însă procesul distrugerii creatoare amenință traiul celor care lucrează cu vechile tehnologii.
- Indiferent de succesul și de eșecul anumitor grupuri, o lecție este clară: grupurile puternice se ridică deseori împotriva progresului economic și împotriva motoarelor prosperității. Astfel, creșterea continuă doar dacă nu este blocată de către perdanții economici, care anticipează că își vor pierde privilegiile economice, și de către perdanții politici, care se tem că vor pierde puterea politică.
- Instituțiile economice au două motoare ale prosperității: tehnologia și educația. Creșterea economică susținută este întotdeauna însoțită de progrese tehnologice care fac să crească productivitatea forței de munca și a capitalului existent.