Pe măsură ce copiii se dezvoltă, creierul lor „oglindește” creierul părinților lor.
Dr. Daniel Siegel
Despre carte:
Creierul copilului tău de Daniel Siegel și Tina Payne Bryson ne prezintă 12 strategii revoluționare de dezvoltare unitară a creierului copilului tău pentru o copilărie mai calmă și mai fericită.
Cartea este un ghid practic care să te ajute să interacționezi cu copiii într-o formă în care să-i ajute să-și modeleze creierul și să-și dezvolte inteligența emoțională.
Și, ca și în celelalte cărți ale lui Daniel Siegel, formatul este același: abordează o anumită temă, prezentându-ți un caz pe care îl analizează, îți explică mecanismele creierului într-o formă ușor de înțeles și, la final, îți oferă o soluție practică.
Părinții sunt de multe ori experți cu privire la corpul copiilor lor, știu când au temperatură, știu ce să facă în caz de se rănesc, știu cum să-i hrănească, dar nu cunosc informațiile fundamentale despre creierul copilului lor, mai ales atunci când iei în considerare rolul central pe care îl are creierul în aproape fiecare aspect al vieții unui copil care e important pentru părinți: disciplina, luarea deciziilor, conștiința de sine, relații și așa mai departe. De fapt, creierul determină în mare măsură cine suntem și ce facem și în primii ani de viață, creierul este modelat în mod semnificativ de experiențele pe care le oferim în calitate de părinți.
Deși sunt 12 strategii, ideea de bază este aceeași:
- modul în care abordezi tu situația,
- cum comunici cu copilul în anumite situații
- dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului, în sensul să recunoască sentimentele, reacțiile și să le integreze.
Deși cartea se adresează spre relația părinte-copil, ea este foarte relevantă și pentru adulți pentru a înțelege mecanismele creierului și cum să reacționeze în diverse situații în care sunt implicate emoții.
Pasaje din carte:
- Contrar cu ce se știa în trecut, creierul este de fapt plastic (maleabil). Prin urmare creierul fizic se schimbă pe tot parcursul vieții, nu doar din copilărie, așa cum s-a crezut anterior.
Ce îi dă forma creierul nostru? Experiența.
Chiar și la bătrânețe, experiențele noastre schimbă structura fizică a creierului.
Creează-ți cât mai multe experiențe în viață.
- În termeni de dezvoltare, la copiii foarte mici predomină emisfera dreaptă – în special în primii 3 ani. Ei nu au reușit să stăpânească abilitatea de a folosi logica și cuvintele pentru a-și exprima sentimentele și își trăiesc viața în momentul prezent , motiv pentru care lasă totul ca să se aplece și să urmărească foarte atenți cum se deplasează o buburuză pe trotuar, fără să le pese că au întârziat la grădinița. Logica, responsabilitățile și timpul nu exista încă pentru ei.
- Când copilul trăiește experiențele dureroase, dezamăgitoare sau momente de groază, ele pot fi copleșitoare, mari emoții și senzații fizice răvășindu-se în emisfera dreaptă a creierului.
Când se întâmplă acest lucru, noi, ca părinți, putem ajuta la activarea emisferei stângi, astfel încât copilul să poată să înțeleagă ce se întâmplă.
Una dintre cele mai bune modalități de promovare a acestui tip de integrare este de a ajuta la redarea ulterioară a poveștii înfricoșătoare sau a experienței dureroase.
O altă abordare la care poți apela, în cazul în care copilul nu vrea să vorbească, este să-i ceri să deseneze o imagine a evenimentului sau, dacă este suficient de mare, să scrie despre el.
- Partea dreaptă a creierului ne procesează emoțiile, amintirile autobiografice, dar partea stângă este cea care dă sens acestor sentimente și amintiri. Pentru a spune o poveste care are sens, emisfera stângă a creierului trebuie să așeze lucrurile în ordine, folosind cuvintele și logica.
- Creierul superior este ca un mușchi, atunci când e folosit se dezvoltă, devine mai puternic și se comportă mai bine. Iar atunci când este ignorat, nu se dezvoltă optim, pierzându-și o parte din putere și capacitatea de a funcționa.
- O mare tentație a părinților este să ia decizii pentru copiii lor, astfel încât aceștia să facă permanent ceea ce trebuie. Procesul de luare a deciziilor are nevoie de ceea ce se numește funcționare executivă, care apare atunci când creierul superior cântărește opțiuni diferite.
Ori de câte ori poți, într-un mod responsabil, evită să-i rezolvi dilemele și abține-te de la a-l salva, chiar și atunci când copilul face greșeli minore sau alegeri nu chiar atât de grozave.
- Una dintre cele mai bune modalități de a încuraja înțelegerea de sine la copii este să le pui întrebări care să-i ajute să privească dincolo de suprafața a ceea ce înțeleg:
”De ce crezi că ai făcut această alegere? Ce te-a făcut să te simți astfel?”