Rata anuală a inflaţiei a urcat în decembrie 2021 la 8,2%, arată datele publicate vineri 14 ianuarie de INS.
Rata anuală a inflaţiei a crescut constant în ultimul an, de la 2,1% în noiembrie 2020, la 3% în ianuarie 2021, 5% în iulie 2021 şi 7,9% în octombrie. Aceasta creștere a fost influenţată în mare parte de evoluţia preţurilor din sectorul energetic.
Potrivit INS, rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (ianuarie 2021 – decembrie 2021) faţă de precedentele 12 luni (ianuarie 2020 – decembrie 2020) este 5,1%.
BNR prognozează că inflaţia va continua să crească, iar vârful va fi atins în al doilea trimestru din 2022, la finalul căruia inflaţia anuală va fi de 8,7%, plus/minus 1,1 puncte procentuale. Deși dacă analizăm istoricul prognozelor date de BNR în ultimul an, acestea au fost sub cifra reală, deci probabil rata inflației va fi mai mare decât cea prognozată.
În SUA, preţurile de consum au consemnat anul trecut cea mai puternică creştere din aproape patru decenii, pregătind terenul pentru majorarea dobânzilor de către Fed încă din martie, relatează Bloomberg.
Inflaţia a urcat la 7% în 2021, cel mai mare avans de 12 luni din iunie 1982.
Ce este inflația?
În ultimii ani românii au început să fie din ce în ce mai interesați de educația financiară. Cred că era și cazul, având în vedere că suntem pe ultimul loc din Europa, fiind depășiți chiar și de Bulgaria la acest capitol.
Conform agenției de rating Standard & Poor’s doar 21% din români au o înțelegere destul de bună a instrumentelor financiare, față de Bulgaria unde 35% înțeleg aceste instrumente, sau comparativ cu nivelul mediu a uniunii europene care este la 52%.
Iar unul din subiectele destul de des întâlnit în educația financiară este inflația.
Deci… Ce este inflația?
Inflația reprezintă creșterea generală a prețurilor, fie că vorbim de produse sau servicii, ceea ce duce la o putere mai mică de cumpărare.
Inflaţia este atunci când plăteşti 15 dolari pentru o tunsoare de 10 dolari pe care dădeai 5 dolari pe vremea când încă mai aveai păr.
Sam Ewing
Cum se măsoară?
Inflația este măsurată prin „indicele armonizat al prețurilor de consum”, pentru care se utilizează adesea acronimul „IAPC”. Termenul „armonizat” indică faptul că toate statele membre ale Uniunii Europene aplică aceeași metodologie, ceea ce oferă posibilitatea comparării datelor între țări.
Cum se calculează IAPC?
Colectarea de prețuri – în fiecare lună, aproximativ 1,8 milioane de prețuri sunt colectate de către observatori specializați în peste 200.000 de magazine, în aproximativ 1 600 de localități din zona euro.
În medie, prețurile a aproximativ 700 de bunuri și servicii reprezentative sunt colectate în fiecare țară, numărul exact al articolelor incluse în eșantion fiind diferit de la o țară la alta. Pentru fiecare produs, se colectează mai multe prețuri din magazine și regiuni diferite.
Exemplu: Dacă rata inflației este de 8%, asta înseamnă că prețul va fi cu 8% mai mare de la un an la altul. Deci același produse sau servicii vor costa în medie cu 8% mai mult.
Inflație România 2011-2021
sursa: insse.ro
Asta înseamnă că dacă în ianuarie 2011 puneai la saltea 50.000lei, acum în ianuarie 2022 acei bani se devalorizau cu aprox. 30%, iar acestia ar fi valorat aprox. 35.000lei.
Practic deții același număr de bani, dar valoarea pe care o primești în schimbul lor este mai mică.
Un detaliu important
Este o aproximație pentru că rata inflației este calculată ca medie a prețurilor a unor produse și servicii. Doar că fiecare este afectat într-un mod diferit de inflație în funcție de ponderea produsului sau a serviciului pe care îl consumă.
Iar în realitate inflația este mai mare decât cea măsurată de IAPC.
De exemplu: Dacă în activitatea ta de bază se află utilizarea unei cantități mari de energie electrică, care reprezinta un procent mare din costurile tale lunare, atunci având în vedere că energia electrică ca și cost s-a dublat, inflația pe care o vei simți tu este una mult mai mare.
Cum apare inflația?
Exista 3 cauze principale:
Cererea depășește oferta de bunuri sau servicii
Asta înseamnă că cei care cumpără sunt dispuși să plătească mai mult pentru a avea acele bunuri sau servicii, iar asta duce la creșterea prețului.
Tipărirea de prea mulți bani de către stat
Așa cum s-a întâmplat în ultimii 2 ani, guvernele au tipărit extrem de mulți bani pentru a susține piața din cauza pandemiei. Asta înseamnă că un număr mai mare de bani intră în piața, dar numărul de produse rămâne același.
Creșterea costului de producție
Cum s-a întâmplat anul trecut cu energia electrică sau materiile prime.
70% din ponderea inflației vine din preţul la energie.
Dan Suciu (BNR)
Și aș mai adăuga încă o cauză care mai este numită și:
Inflația stilului de viață
Gândește-te așa, dacă te muți într-o locuință sau într-un oraș unde chiria te costă cu 100 euro mai mult, iar venitul tău lunar este de 1000 euro, atunci pe lângă rata inflației de 8%, mai adaugi 10% de la creșterea stilul de viață, în cazul acesta de la chirie.
Un obicei foarte des întâlnit este atunci când îți crești venitul sau îți schimbi jobul pe unul mai bine plătit, și începi să-ți crești și nivelul de trai. Îți schimbi Volkswagen-ul pe un Audi sau Bmw, începi să te muți într-o casa mai mare, etc. Unii ajung chiar să-și ridice cheltuielile fără să-și dea seama, peste nivelul măriri salariale pe care au avut-o.
Ce poți face?
Îți crești venitul anual egal sau peste inflație
Dacă esti angajat și inflația anuală este de 5%, ai nevoie de o mărire de salariu cu cel puțin 5% pentru a-ți putea permite același număr de bunuri și servicii, pentru a putea acoperii rata anuală a inflației.
Iar dacă ești liber profesionist/antreprenor, îți crești prețul la produsele sau serviciile pe care le oferi.
Investești
Dacă pui banii într-un depozit la bancă cu o dobândă de 2%, iar inflația este de 8%, atunci ai o dobândă negativă de -6%, asta înseamnă că după un an ai pierdut 6% din acea sumă.
În schimb dacă investești banii într-un instrument financiar cu o dobândă medie anuală de 10%, la final de an valoarea banilor va crește cu 2% peste inflație.
(Indicele de referinţă al bursei din România, indicele BET a avut o crestere pe anul 2021 de 33.2%, iar indicele american S&P500 26.9%)
Nu numai că nu pierzi din valoarea lor, cum am vorbit mai devreme cu acei 50.000lei pe 10 ani, dar o poți crește și dacă te folosești de dobânda compusă, pe termen lung îți poți dubla sau chiar tripla banii.
Am făcut un video despre dobânda compusă.
Reduci consumul
Când prețurile bunurilor și a serviciilor cresc, adică avem inflație, atunci este momentul să ne uităm unde avem cheltuieli inutile, care nu sunt o nevoie și-n același timp să vedem unde putem optimiza și eficientiza consumul.
Cine este afectat din cauza inflației?
Cei care economisesc
Banii cash sau cei ținuți în conturi de economii sau depozite bancare cu boanda între 0 – 2%.
Consumatorii
Pentru că se scumpesc majoritatea produselor și serviciilor pe care le consumăm.
Concluzie
Cu inflația nu te poți lupta, tot ce poți face este să te adaptezi. Iar singurul mod prin care poți face asta este să te educi constant pentru a putea lua deciziile potrivite. Este singurul mod prin care te poți adapta vremurilor în care trăim.