fbpx

Rezultate investiții 2021

poza comperta inflatie

Și pentru că am ajuns la finalul anului 2021 voi trage linie și voi prezenta alocarea portofoliului și ce randamente mi-a adus acesta.

A fost un an bun, poate cel mai bun din punct de vedere al randamentelor, deși nu sunt întru totul mulțumit de felul în care am investit și pentru că nu am respectat strategia pe care o aveam. 

Partea bună este că toate aceste greșeli pe care le-am făcut au venit cu niște lecții care mă vor ajuta în viitor.

În același timp începând din 2021 am renunțat la titluri de stat, depozite bancare și multe acțiuni individuale, chiar și la o parte din obligațiuni care ajunsese la maturitate, fără a mai intra în noi plasamente.

Rezultatele de mai jos sunt pentru perioada ianuarie-decembrie 2021.

BVB

Aici investițiile sunt împărțite în acțiuni(în mare parte din indicele Bet) și obligațiuni corporative, pe care le am cumpărata în anii trecuți și pe care le țin până la maturitate.

Raportul a fost de aprox. 60% acțiuni – 40% obligațiuni. 

După cum se vede am avut o abordare mai defensivă, riscul nefiind tocmai prietenul meu.

Luate separat randamentele au fost în felul următor:

  • Obligațiuni: +7% net;
  • Acțiuni: +27.9%.

Acțiunile au fost sub performanța indicelui BET, care a încheiat anul cu 33.2%. De ce?

Am avut două acțiuni pe minus. Electrica la care am avut o alocare mai mare și unde am încheiat anul cu un minus de -19.4% și Norofert unde am avut o alocare relativ mica și dar care a terminat anul cu -18.5%. Deși per total această acțiune este pe plus.

Randamentul total: +19.8%;

Alocare în portofoliu: 23%. 

P2P

Aici nu am investit deloc în 2021, doar investițiile ce le aveam din anii trecuți. Deși tot zic că o să renunț la această investiție, îmi plac cumva rezultatele predictibile.

Randament: +7.5% net;

Alocare portofoliu: 7%.

Acțiuni individuale

Pe piața externă în anul ce-a trecut am făcut multe speculații și în același timp am vândut și o mare parte din acțiunile pe care le aveam la multe companii cu sunt: Apple, Microsoft, Amazon, Facebook sau Nvidia, și am mutat banii în ETF-uri.

Pe cealaltă parte am păstrat sau chiar am cumpărat la unele care au fost la discount, cum a fost: Palantir, Alibaba, Teladoc și altele, pe care am de gând să le țin pe următorii 3 ani.

Randament: -31.05%.

Acest rezultat se datorează în mare partea creșterilor masive din sectorul tech unde am avut multe acțiuni la Nio, Plug și altele, care au scăzut între 50% și 75%. Deși trebuie ținut cont că per total dacă calculez randamentul de la prima investiție în acțiunile de pe piața internațională, am un randament pozitiv.

Și totodată pe parcursul anului am marcat câteva pierderi cu un total de câteva mii de dolari pe speculatiile pe care le-am făcut.

Alocare în portofoliu: 10%.

ETF-uri

Pe partea de ETF-uri după cum ziceam mai sus, am mutat o parte din banii de pe acțiunile individuale, iar în rest am tot acumulat de-a lungul anului.

Ajungând la o alocare de 0% la începutul anului la 19%.

Randament: 12% (pe aprox 6 luni).

Criptomonede

Aici dețin Bitcoin, Ethereum și Egold.

Nu am făcut prea multe investiții în 2021 în criptomonede, în afară de cei 50 de Egold pe care i-am cumpărat în ianuarie 2021 și o mică rebalansare. În rest am aceleași dețineri ca și anul precedent.

Deși obiectivul era să reduc alocarea criptomonedelor din portofoliu, pentru că au fost creșteri mari, automat a crescut și alocarea.

Alocare în portofoliu: aprox. 30%;

Randament: peste 200%.

Nu l-am calculat exact pentru că este o investiție foarte volatilă și riscantă, și de aceea nu o consider foarte relevantă până nu marchezi profitul.

Cash

Restul portofoliului până la 100%, am cash în euro și dolari pentru a cumpăra în cazul în care vor exista ceva scăderi. Părerea mea este că în 2022 o corecție este aproape iminentă, iar obiectivul meu nu este să fac timing, ci să cumpăr constant și chiar să intru extra în cazul unor corecții de minim 5%.

Imobiliare

Aici dețin o garsonieră pe care nu o consider neapărat o investiție și de aceea nu o includ în portofoliu, deși acesta a fost scopul atunci când am achiziționat-o.

La care dacă calculez costul chiriei și aprecierea prețului, are un randament de aprox 15%.

Zic aproximativ, pentru aprecierea prețului este oarecum subiectivă, nefiind o investiție lichidă și cu un preț definit.

Concluzii

Anul trecut în aceeași perioadă ziceam, că m-am ferit de risc și am pierdut niște oportunități. Așa că anul ce-a trecut am făcut câteva investiții riscante, doar că majoritatea mi-au adus pierderi.

Pentru anul 2022 mă aștept la o temperare a pieței chiar și la niște scăderi. Iar planul pentru acestă este să cresc alocarea pe ETF-uri și indicele Bet prin DCA (Dollar Cost Averaging).

Iar de final îți las același citat ca și anul trecut:

Uită-te la fluctuațiile pieței ca şi cum ar fi prietenul tău, mai degrabă decât ca la dușmanul tău; profită de ea, mai degrabă decât să participi la ea.

Warren Buffet

Disclaimer: Disclaimer și avertisment cu privire la riscuri: Informaţiile sau materialele prezentate pe site-ul efectulfluturelui.ro nu sunt şi nu pot fi considerate recomandări de cumpărare, vânzare sau păstrare a unui anumit instrument financiar. Site-ul efectulfluturelui.ro avertizează cu privire la riscurile ridicate pe care le implică tranzacţionarea şi investiţiile în instrumente financiare, incluzând, fără ca enumerarea să fie limitativă, fluctuaţia preţurilor pieţei, incertitudinea dividendelor, a randamentelor şi/sau a profiturilor, fluctuaţia cursului de schimb. Performanţele trecute nu reprezintă garanţii ale performanţelor viitoare ale instrumentelor financiare. În consecință, site-ul efectulfluturelui.ro recomandă abordarea instrumentelor financiare numai în cunoştinţă de cauză şi după o documentare prealabilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui