fbpx

10 Obiceiuri care te mențin sărac

Articol despre educație financiară

Suntem suma obiceiurilor noastre, iar situația în care ești astăzi, bună sau rea, se datorează obiceiurilor pe care le-ai avut în trecut, trecut pe care nu-l mai poți schimba niciodată. Ce poți face în schimb, este să începi să le conștientizezi și să le schimbi, asta dacă îți dorești cu adevărat rezultate diferite.

Cum spune definiția nebuniei:

Să faci același lucru în mod repetat și să te aștepți să obții rezultate diferite.

Albert Einstein

Mai jos am făcut o listă cu 10 cele mai frecvente obiceiuri greșite, și pe care trebuie să le eviți cu orice preț:

1.   Te concentrezi pe prezent fără să îți pese de viitor

Probabil ai auzit replica „o viață am și vreau să mă bucur de ea”. De obicei, atunci când oamenilor le este greu să abordeze o problemă, aleg să o ignore. Însă aceasta este o cale sigură spre dezastru.

Același lucru este valabil și în cazul banilor. În general oamenii se concentrează pe satisfacerea imediată a dorințelor și se gândesc mai puțin la viitor și cum îi impactează această decizie, sau se așteaptă să găsească o soluție atunci când va veni momentul.

Orice decizie financiară pe care o iei acum, va trebui tot timpul să ții cont și de viitor:

  • Vei mai putea lucra peste 10-20-30 de ani?
  • Meseria pe care o practici acum, va mai exista peste 10, 20 sau 30 ani?
  • Va mai putea statul să-ți asigure pensia?

2.   Cheltuiești mai mult pe măsură ce îți crești venitul

Mai este numită și „inflația stilului de viață”. Nu este nimic rău să-ți crești stilul de viață atunci când îți crești venitul. Cu toate acestea, dacă ai obiceiul de a cheltui toți banii pe care îi câștigi, mai devreme sau mai târziu, te vei lovi de o situație dificilă, atunci când vei avea nevoie de niște bani în plus. Iar dacă cheltuielile cresc odată cu creșterea venitului, va fi foarte greu să economisești și să te dezvolți financiar.

Încearcă să îți menții nivelul de trai sau cheltuielile la un nivel constant și să continui să-ți crești venitul cât mai mult, pentru că doar așa vei găsi calea spre succesul financiar.

3.   Crezi că este prea devreme pentru a începe să economisești

Când ești tânăr este ușor să te lași purtat de diverse plăceri, pe care le poți cumpăra cu bani, precum haine scumpe, mașini, vacanțe, distracții în oraș, etc. Oamenii cred, adesea, că acum este prea devreme pentru a începe să economisească sau să investească. Doar că această gândire este greșită!

Foarte mulți dintre cei care au trecut de o anumită vârstă, învestitori activi, și-ar fi dorit să înceapă mult mai devreme să economiseacă un anumit procent pe care să-l investească. Deci, nu este niciodată prea devreme pentru a economisi o parte din venit, indiferent cât de mic sau de mare este acesta!

Ca să întelegi de ce niciodată nu este prea devreme, îți recomand să citești acest articol:
Dobânda compusă – a 8-a minune a lumii.

Plătește-te pe tine prima dată.

Robert Kiyosaki

4.   Nu îți este clar care îți sunt nevoile, plăcerile și obiectivele financiare

Pentru a economisi și a construi o avere, este foarte important să știi care cheltuieli sunt neapărat necesare, care sunt doar plăceri și la care ar fi bine să renunți. Trebuie să acorzi prioritate obiectivelor tale financiare pe termen lung.

Dacă obiectivul pe termen lung este să-ți iei o casă, să-ți construiești o pensie privată ori să devii independent financiar, atunci va trebui să sacrifici unele dintre plăcerile de moment pentru plăcerile viitoare.

Stabilește-ți clar obiectivele pe termen lung și pune-le pe foaie, după care îți recomand să le analizezi și să le revizuiești la intervale regulate de timp, pentru a știi unde te afli în raportul cu ele.

5.   Nu ții o evidență a banilor tăi

Toți credem că știm pe ce se duc banii noștri, dar acest lucru nu este adevărat pentru majoritatea dintre noi. Suntem conștienți de cheltuielile mari sau de cele recurente, dar cele mici de obiceiuri ajung să aibă un impact în buget mai mare decât credem.

Dacă vrei să te convingi, monitorizează-ți toate cheltuilelile, începând de la cea mai mică până la cea mai mare. Poți folosi orice metodă dorești, recomandarea mea este să folosești o aplicație mobilă, este cea mai practică metodă, având în vedere că avem tot timpul telefonul la noi.

6.   Lipsa bugetării venitului

Unii spun că nu au nevoie să-și bugeteze venitul, pentru că le ajung banii pentru toate cheltuielile.

Aceste persoane sunt acelea care nu economisesc și nu investesc. Dacă vrei să ai un viitor asigurat, așa cum am zis mai devreme, va trebui să economisești și să investești, iar punctul de plecare este bugetarea venitului.

Imparte-ți banii procentual în diverse bugete și respectă-le fără excepții!
Din experiență pot spune că asta o să facă o diferență uriașă în modul în care privești banii tăi. Fără un buget, este foarte ușor să te lași purtat de cheltuielile impulsive.

Am scris mai multe despre bugete și cum poți face asta în articolul Sistem de administrare a banilor.

7.   Ignori datoriile pe care le ai

Pentru foarte mulți oameni din ziua de azi, ratele sunt o normalitate și reprezintă o mare parte din cheltuielile lor. Iar mai deveme sau mai târziu, se trezesc într-un cerc vicios, într-o cursă a șobolanului din care nu mai pot ieși, lăsându-i fără bani și economii.

Tratează plata datoriilor ca principala prioritate. Fă-ți un plan de achitare a lor și respectă-l cu orice preț, altfel vei rămâne sărac toată viața.

8.   Obiceiul de a face update la gadgeturi

Ultimul telefon, ceas, televizor, laptop, și putem vorbi chiar și de mașină în cazul anumitor persoane.

Nu este nimic rău în a-ți cumpăra gadgeturi de care ai nevoie, însă schimbarea lor cu fiecare nouă versiune dinponibilă, îți poate face rău din punct de vedere financiar.

Văd foarte des în jurul meu, persoane care au un venit de 2.000 lei, ce își cumpără ultimul model de telefon la 4.000-6.000 lei. Este asta chiar o necesitate?

Preia controlul vieții tale și respectă-ți obiectivele și bugetele pe care le-ai făcut!

9.   Gândirea negativă despre bani

Unul dintre cele mai obișnuite obiceiuri care te mențin sărac este gândirea negativă despre bani.

Nu ai cum să ajungi să ai bani atâta timp cât tu ai diverse credințe despre bani precum:

  • Banii sunt ochiul dracului;
  • Bogații sunt hoți;
  • Mai bine sărac și fericit, decât bogat și nefericit.

Doar că eu nu prea văd săraci fericiți, în schimb văd mulți bogați fericiți.

Banii sunt într-adevăr doar un instrument pentru a-ți atinge anumite obiective, depinde de tine în ce scopuri îi folosești.

10.   Frica de schimbare

Să luăm câteva exemple aici:

  • Ai un job mizerabil, dar pe care îți este frică să-l lași, fiindcă poate nu vei găsi altceva, sau poate te vor plăti mai puțin;
  • Frica de a începe să investești, fiindcă poți pierde toți banii.

Această frică de schimbare am observat-o că vine de multe ori la pachet cu „vreau acum”. Fac o schimbare, dar vreau să văd rezultatele acum, dacă va trebui să aștept o perioadă mai lungă, atunci mai bine rămân în locul în care sunt, chiar dacă nu-mi este foarte bine.

Pe acest subiect îți recomand cartea „Cine mi-a luat cascavalul”, probabil cea mai bună carte despe conștientizarea fricii de schimbare. Povestea în sine are maxim 50 de pagini, dar îți schimba percepția asupra schimbării.

Și cum totul pleacă de la schimbarea obiceiurilor, îți las un citat asupra căruia să reflectezi:

Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare excelența nu este un act, ci un obicei.

Aristotel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

FacebookYouTubeInstagramWhatsApp

contact@efectulfluturelui.ro

Copyright © 2022 Efectul Fluturelui